bakkestasjon

Den 70 meter store radioantennen ved Deep Space Networks fasiliteter i Canberra, Australia.

Artikkelstart

Bakkestasjon er en fast installasjon på Jorden for å sende og motta signaler fra satellitter.

Faktaboks

Også kjent som
jordstasjon

Bruksområder

Bakkestasjoner kan være utstyrt for datamottak fra, og styring av, for eksempel jordobservasjonssatellitter, rekognoseringssatellitter og romsonder, dessuten for kommunikasjon med bemannede romfartøy.

Det finnes et stort antall små bakkestasjoner for mottaking av TV-signaler fra satellitt, til mating av kabel- eller fellesantenneanlegg, eller til direktemottaking hos den enkelte abonnent. Man benytter det digitale systemet DVB. Slike små bakkestasjoner kan utstyres med sendere slik at de kan brukes til toveis kommunikasjon (DVB-RCS).

Videre har man forskjellige bakkestasjoner til mobilt bruk, for eksempel til utstyring av større skip og fly. I tillegg finnes en rekke forskjellige bærbare terminaler for telefoni og datakommunikasjon. Disse blir stadig mindre og lettere, samtidig som datahastigheten øker.

Eksempler

I Norge er det store bakkestasjoner for telekommunikasjonssatellitter i Nittedal i Akershus, på Svalbard, på petroleumsinstallasjonene i Nordsjøen, og på Eik i Rogaland. Svalbard satellittstasjon er en viktig bakkestasjon for datamottak fra satellitter som går i polare baner. Stasjonen på Eik benyttes særlig til maritim kommunikasjon. Det ble også opprettet en felles nordisk bakkestasjon på Tanum i Sverige for internasjonale samband til Norge.

For å få god retningsvirkning har signalene frekvenser i mikrobølgebåndene. Bakkestasjonene er utstyrt med store parabolantenner, typisk 10 til 12 meter diameter.

Den amerikanske romorganisasjonen NASA bruker et nettverk av bakkestasjoner, kalt Deep Space Network, til å kommunisere med sine romsonder. Den europeiske romorganisasjonen ESA har sitt eget nettverk, Estrack.

De første bakkestasjonene til mobilt bruk, ble utviklet for INMARSAT-systemet og hadde antennediameter på ca. 1 meter. De var beregnet for større skip.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg