Airbus Group

Artikkelstart

Airbus Group er Europas største og en av verdens største selskap innen fly-, romfarts- og rakettvåpensektoren.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) (2000–2014)

Virksomhet

Airbus Group hadde i 2021 en omsetning på 52,1 milliarder euro og over 130 000 ansatte, og leverte 611 passasjerfly og 338 helikoptre. I tillegg leverer Airbus Group militære flytyper som A400M, A330 MRTT, C295 og har gjennom Airbus Defence and Space 46 prosent av eierskapet i konsortiumet Eurofighter, som produserer Eurofighter Typhoon.

GZBV og holdingselskapet SOGEPA, som henholdsvis den tyske og den franske stat er involvert i, eide 31. desember 2021 10,9 prosent hver, og SEPI, som er et spansk statlig holdingselskap, eide 4,1 prosent.

Historie

EADS ble dannet i 2000 ved sammenslutning av tyske DaimlerChrysler Aerospace (DASA), franske Aérospatiale Matra og spanske Construcciones Aeronáuticas SA (CASA).

EADS skiftet navn til Airbus Group og ble omorganiser i tre divisjoner 2. januar 2014. Disse er flyprodusenten Airbus, helikopterprodusenten Airbus Helicopters (tidligere Eurocopter), og Airbus Defence and Space, som de tidligere selskapene Airbus Military, Astrium og Cassidian er integrert i. I tillegg er Airbus Group medeier i flyprodusenten ATR.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg