Faktaboks

David Seymour

CHIMFødt som Dawid Szymin

Født
20. november 1911, Warszawa, Polen
Død
10. november 1956, Suez
Virke
Fotojournalist
David Seymour, 1954
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

David Seymour var en innflytelsesrik polsk fotograf og fotojournalist som var kjent for sine bilder fra den spanske borgerkrigen og for sitt prosjekt «Children of War» som han urførte i samarbeid med UNICEF i kjølvannet av andre verdenskrig. Han grunnla bildebyrået Magnum Photo sammen med Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Geroge Rodger og William Vandivert. Etter Capas død i 1954 ble Seymor president i Magnum.

Bakgrunn

Seymour ble født av polsk-jødiske foreldre i Warszawa som emigrerte til Odesa da første verdenskrig brøt ut, og vendte tilbake til Warszawa i 1919. Han studerte grafisk kunst i Leipzig og dro derfra til Paris for å studere ved Sorbonne. Det var her han fattet interesse for fotografering og begynte som frilansjournalist.

Karriere

Bambina con bambola, 1948
Giocare a fare la mamma, 1948

David Seymour dekket den spanske borgerkrigen fra 1936 til 1938 sammen med Robert Capa, og andre internasjonale politiske begivenheter. Mange av bildene ble publisert i ledende magasiner, som amerikanske Life. 25 av fotoreportasjene hans fra borgerkrigen ble trykket i magasinet Regards.

I 1939 ankom Seymour USA og han var i New York City da andre verdenskrig brøt ut. Han vervet seg til den amerikanske hæren i 1940 og tjenestegjorde i Europa som fotografi-fortolker for det amerikanske luftvåpenet. I 1942 ble han amerikansk statsborger, samme år som foreldrene hans ble drept av nazistene.

I 1948 fikk han et oppdrag gjennom UNICEF å dokumentere situasjonen til flyktningebarn fra andre verdenskrig, og reiste til Italia, Polen, Tyskland, Ungarn og Østerrike. De gripende portrettene av de små krigsofrene viste hvordan krig var en forferdelig forbrytelse mot barn. Seymour snakket flere språk flytende, fikk nær tilknytning til mange land og folk, og hadde en internasjonal tilnærning til sine oppdrag.

Mellom 1949 og 1955 reiste han ofte i Europa og Israel på oppdrag fra store publikasjoner, og flere av bildene hans ble inkludert i Edward Steichens og MoMas verdensturné The Family of Man fra 1955. Blant hans mange fotografiske essays er de fremragende portrettene av Audrey Hepburn og Pablo Picasso viktige.

David Seymour ble skutt og drept i Suez av egyptisk maskingeværild under Suezkrisen i 1956 mens han fotograferte for Newsweek, fire dager etter at fredsavtalen var signert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg