Robert Capa

Faktaboks

Robert Capa
egentlig Endre Ernő Friedmann
uttale:
kˈæpə
født:
22. oktober 1913, Budapest, Østerrike-Ungarn
død:
25. mai 1954, Thai Binh, Vietnam

Robert Capas verdenskjente bilde «De alliertes landgang i Normandie,» 6. juni 1944.

Robert Capa var en amerikansk fotograf av ungarsk opprinnelse og var en av tidenes fremste krigsfotografer.

Friedmann Endre Ernő, som han opprinnelig het, jobbet for det tyske bildebyrået Dephot i 1931-1932 før han etablerte seg i Paris og tok navnet Robert Capa. Han begynte sin karriere med å dekke den spanske borgerkrigen. Deretter fotograferte han i flerfoldige slag i en rekke kriger, blant annet invasjonen i Normandie i 1944.

Capa flyttet fra Paris til New York ved begynnelsen av andre verdenskrig og ble amerikansk statsborger i 1946. Han var en nær venn av den franske fotografen Cartier-Bresson og delte hans syn på betydningen av «det avgjørende øyeblikk». De samarbeidet med David Seymour, Wiliam Vandivert og George Rodger om opprettelsen av billedbyrået Magnum i 1947. Det samme året fikk Capa frihetsmedaljen utdelt av den amerikanske presidenten Dwight D Eisenhower. Selv om Capa dekket kampene i Palestina i 1948 brukte han mesteparten av tiden sin på å veilede nye fotografer i Magnum og å selge arbeidene deres. Han fungerte som direktør for pariskontoret fra 1950 til 1953 og meldte seg året etter til å dekke krigen i Indokina. Her ble han drept av en landmine da han var på oppdrag i Vietnam for magasinet Life.

Capa var lite opptatt av fotografisk teknikk, for ham var bildets budskap alt. Flere av hans bilder er blitt klassiske, for for eksempel En lojalist-soldats død, tatt i Spania i 1936.

Hans berømte visdomsord «Hvis bildene dine ikke er gode nok, er du ikke nær nok» har fortsatt gyldighet blant fotografer verden over.

Robert Capa. En lojalist-soldats død. Fotografi, Spania 1936.

Av /KF-arkiv ※.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg