Robert Capa

Faktaboks

Robert Capa
egentlig Endre Ernő Friedmann
Uttale
kˈæpə
Født
22. oktober 1913, Budapest, Østerrike-Ungarn
Død
25. mai 1954, Thai Binh, Vietnam

Artikkelstart

Robert Capa var et pseudonym for den ungarsk-amerikanske fotografen Endre Ernő Friedmann, kjent som en av verdenshistoriens mest fremtredende krigsfotografer.

Opprinnelig delte Friedmann pseudonymet med kjæresten Gerda Pohorylle (Gerda Taro), men etter hennes død i 1937 fortsatte han å arbeide alene under navnet Robert Capa.

Bakgrunn

En lojalist-soldats død. Fotografi, Spania 1936. Bildet ble publisert under aliaset Robert Capa, og kan derfor også være tatt av Gerda Taro.

Av /KF-arkiv ※.

Endre Ernő Friedmann ble født i en jødisk familie i Ungarn da landet fremdeles var en del av det østerriksk-ungarske dobbeltmonarkiet. Moren, Julianna Henrietta Berkovits, kom fra Slovakia og faren, Dezső Friedmann, fra Romania. Endre Ernő Friedmann jobbet for det tyske bildebyrået Dephot i 1931–1932 før han etablerte seg i Paris. Han begynte karrieren med å dekke den spanske borgerkrigen. Deretter fotograferte han i flerfoldige slag i en rekke kriger, blant annet invasjonen i Normandie i 1944 (D-dagen).

I 1934 møtte han den tyske jødiske flyktningen Gerda Pohorylle og lærte henne å fotografere. Sammen skapte de og publiserte bilder under pseudonymet Robert Capa, angivelig for å gi intrykk av at fotografen bak bildene var amerikansk og dermed lettere kunne selge dem. Flere av fotografiene Friedmann har fått æren av å ha tatt, kan Gerda Pohorylle i virkeligheten ha stått bak. Hun gjorde etter hvert selvstendig suksess under navnet Gerda Taro, men døde etter å ha blitt såret i en krigshandling under den spanske borgerkrigen i 1937. Friedmann fortsatte arbeidet under navnet Robert Capa resten av livet.

Karriere

Robert Capas verdenskjente bilde «De alliertes landgang i Normandie,» 6. juni 1944.

Av /KF-arkiv ※.

Capa flyttet fra Paris til New York ved begynnelsen av andre verdenskrig og ble amerikansk statsborger i 1946. Han var en nær venn av den franske fotografen Henri Cartier-Bresson og delte hans syn på betydningen av «det avgjørende øyeblikk». De samarbeidet med David Seymour, William Vandivert og George Rodger om opprettelsen av billedbyrået Magnum i 1947. Det samme året fikk Capa frihetsmedaljen utdelt av den amerikanske presidenten Dwight D Eisenhower.

Selv om Capa dekket kampene i Palestina i 1948, brukte han mesteparten av tiden sin på å veilede nye fotografer i Magnum og å selge arbeidene deres. Han fungerte som direktør for Paris-kontoret fra 1950 til 1953, og meldte seg året etter til å dekke krigen i Indokina. Her ble han drept av en landmine da han var på oppdrag i Vietnam for magasinet Life.

Capa var lite opptatt av fotografisk teknikk, for ham var bildets budskap alt. Flere av bildene hans er blitt klassiske, for for eksempel En lojalist-soldats død, tatt i Spania i 1936.

Hans berømte visdomsord «Hvis bildene dine ikke er gode nok, er du ikke nær nok» har fortsatt gyldighet blant fotografer verden over.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg