Magnum Photos er et internasjonalt billedbyrå, grunnlagt 1947 i Paris og London, nå også med kontorer i New York og Tokyo. Byrået, som regnes som et av verdens ledende når det gjelder dokumentarfotografi, ble grunnlagt av de fire fotografene Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger og David «Chim» Seymour. Alle hadde erfaring fra fotografering under den annen verdenskrig, og byråets fotografer har senere fortsatt å dekke små og store kriger. To av grunnleggerne døde under slik fotografering, Capa i Nord-Vietnam i 1954 og Seymour ved Suezkanalen i 1956.

Magnum mottar støtte fra Canon og Nikon, men er eid av fotografene, og har alltid gitt den enkelte fotograf stor selvstendighet i arbeidet. Fotografene er gitt muligheter til å gjennomføre selvvalgte fotojobber, og byrået har forsvart deres opphavsrettigheter ved salg til forskjellige billedmedier. En rekke av bildene har vært vist på utstillinger, og her vises hvordan hovedvekten ligger på sosialrealistiske og samfunnskritiske dokumentarfotografier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg