Hovedøya Cuba er 104 945 km2. Den er ca. 1250 km lang i hovedretningen i øst–vest, men bare 30–195 km bred.

Cuba er den største og vestligste av De store Antillene. Landet er skilt fra Florida i nord av det 145 km brede Floridastredet, fra Yucatánhalvøya (Mexico) i vest av den 250 km brede Yucatánkanalen og fra Haiti (Hispaniola) i sørøst av den 80 km brede Windward-passasjen. Andre nære naboer er Jamaica og Caymanøyene i sør og Bahamas i nordøst.

Kysten er stort sett lav, men den brytes av en rekke bukter som gir fremragende havnemuligheter. Til Cuba hører også Isla de la Juventud («ungdommens øy», tidligere kalt Isla de Pinos, 2200 km2) og rundt 1600 andre øyer (til sammen 3715 km2).

Geologisk er Cuba sammen med Bahamas en del av den nordamerikanske tektoniske plate. Den mest fjellrike delen av Cuba er den sørøstligste delen, og disse fjellene ble dannet i den tiden den karibiske platen presset nordover mot den nordamerikanske. Resten av Cuba er relativt stabilt geologisk og består for det meste av kalkstein.

Nærmere 4/5 av øya består av flatt eller småkupert terreng, sjelden høyere enn 100 moh. Landområdene blir brutt av tre fjellsystemer; foruten den i sørøst, en i midten og en i nordvest. Det sørøstlige fjellsystem som dekker det meste av de fire sørøstligste provinsene (Holguín, Granma, Santiago de Cuba og Guantánamo), er det største og mest komplekse system. Det består av to hovedkjeder: Sierra Maestra, som strekker seg parallelt med sørkysten og hever seg til 1980 moh. i Pico de Turquino, Cubas høyeste fjell, og en kjede dannet av bl.a. Sierra de Nipe og Cuchillas de Toar lenger øst. Mellom disse to hovedkjeder ligger et lavland som gjennomstrømmes av Río Cuato, øyas lengste elv, over 300 km lang. I provinsene Cienfuegos og Sancti Spiritus ligger det sentrale fjellsystemet Escambray, som er lavere og mindre med fjell opp mot 1100 moh. Det nordvestlige systemet ligger i Pinar del Río og består hovedsakelig av kjedene Sierra de los Organos og Sierra del Rosario som strekker seg opp til 750 moh. Mot Havanna ligger platået Vuelta Abajo, som er kjent for sin gode tobakk. Nasjonalparken Alejandro Humboldt, i øst, står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg