Artikkelstart

Cuba er en øygruppe i Det karibiske hav ved sammenløpet med Mexicogolfen og Atlanterhavet. Hovedøya Cuba dekker et areal på 104 945 km2. Den er cirka 1250 kilometer lang i hovedretningen i øst–vest, men bare 30–195 kilometer bred.

Cuba er den største og vestligste øya av De store Antillene. Landet er skilt fra Florida i nord av det 145 kilometer brede Floridastredet, fra Yucatánhalvøya (Mexico) i vest av den 250 kilometer brede Yucatánkanalen og fra Haiti (Hispaniola) i sørøst av den 80 kilometer brede Windwardpassasjen. Andre nære naboer er Jamaica og Caymanøyene i sør og Bahamas i nordøst.

Kysten er stort sett lav, men brytes av en rekke bukter som gir fremragende havnemuligheter. Isla de la Juventud («ungdommens øy», tidligere kalt Isla de Pinos, 2200 km2) er den største av Cubas øyer, etter selve Cuba. I tillegg kommer rundt 1600 andre øyer (til sammen 3715 km2).

Geologisk er Cuba sammen med Bahamas en del av den nordamerikanske tektoniske plate. Den mest fjellrike delen av Cuba er den sørøstligste delen, og disse fjellene ble dannet i den tiden den karibiske platen presset nordover mot den nordamerikanske. Resten av Cuba er relativt stabilt geologisk og består for det meste av kalkstein.

Nærmere 80 prosent av øya består av flatt eller småkupert terreng, sjelden høyere enn 100 meter over havet. Landområdene blir brutt av tre fjellsystemer; foruten den i sørøst, en i midten og en i nordvest. Det sørøstlige fjellsystem som dekker det meste av de fire sørøstligste provinsene (Holguín, Granma, Santiago de Cuba og Guantánamo), er det største og mest komplekse. Det består av to hovedkjeder: Sierra Maestra, som strekker seg parallelt med sørkysten og hever seg til 1980 meter over havet i Pico de Turquino, Cubas høyeste fjell, og en kjede dannet av Sierra de Nipe og Cuchillas de Toar lenger øst. Mellom disse to hovedkjeder ligger et lavland som gjennomstrømmes av elven Cuato, øyas lengste elv, over 300 kilometer lang. I provinsene Cienfuegos og Sancti Spiritus ligger det sentrale fjellsystemet Escambray, som er lavere og mindre med fjell opp mot 1100 meter over havet. Det nordvestlige systemet ligger i Pinar del Río og består hovedsakelig av kjedene Sierra de los Organos og Sierra del Rosario som strekker seg opp til 750 meter over havet. Mot Havanna ligger platået Vuelta Abajo, som er kjent for sin gode tobakk.

I øst ligger nasjonalparken Alejandro de Humboldt, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste for sin komplekse litologi og endemiske flora og fauna. Nasjonalparken Desembarco del Granma i sørøst står på verdensarvlisten for sine spektakulære terrasser og klipper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg