Folketallet i Cuba ble i 2013 beregnet til 11,3 millioner  (Verdensbanken) og årlig tilvekst til ca. 0 %. Takket være familieplanlegging og omfattende helsekampanjer, har fødselsratene og dødsratene sunket kraftig siden 1959, og de hører i dag til de laveste i Latin-Amerika. I 2013 var de henholdsvis 9,6 og 7,6 promille. Også spedbarnsdødeligheten (5 per 1000 levendefødte 2013) viser lave verdier. Ventet gjennomsnittlig levealder er 81,1 år for kvinner og 77,1 for menn (2012).

Den kubanske befolkningen har en blandet etnisk og kulturell bakgrunn der spansk og afrikansk dominerer, men det finnes også franske, kinesiske og nordamerikanske innslag. 66 % av kubanerne anser seg som hvite, kjent som «criollos», 12 % er svarte og 21 % er «mulatos». Kineserne utgjør ca. 1 %. De fleste svarte er etterkommere etter slaver som i kolonitiden ble hentet fra land som Nigeria, Senegal og Gambia for å arbeide på sukkerplantasjene. Cuba var det siste stedet i Karibia der slaveriet ble avskaffet; det skjedde ikke før i 1886. Levninger av den etnisk pregede sosiale lagdelingen finnes fortsatt. Den store majoriteten av lederstillinger uansett sektor er besatt av hvite, mens svarte i særlig grad fremhever seg innen sport og musikk. Flertallet av de svarte bor langs kysten og i de sørøstligste provinsene.

Etter revolusjonen ble det satset stort på sosial velferd for hele befolkningen med bl.a. gratis helsetjenester for befolkningen og en av de høyeste lege- og sykehusdekningsrater på den vestlige halvkule. Imidlertid er det klart at de seneste årenes alvorlige økonomiske problemer, med omfattende varemangel og rasjonering, innebærer en forverring i folks levekår og setter mye av det som er blitt vunnet på det sosiale området i fare.

Mange kubanere har etter Castros maktovertakelse utvandret eller flyktet til USA, særlig til Miami-området i Florida.

De første innbyggerne var indianere, som kom dit i flere puljer, de første kanskje for 7000 år siden. Ved begynnelsen av den spanske koloniseringen 1510 bodde det bortimot 500 000 indianere på Cuba. Etter 50 år var indianerne praktisk talt utryddet, enten drept av spanierne eller døde av europeiske sykdommer eller gjennom kollektive selvmord.

Folketettheten er 105,8 innb. per km(Verdensbanken 2013). Tettest befolket er den vestlige delen, hvor Havanna alene har 20 % av befolkningen. Havanna har likevel ikke fått oppvekst av rene slumbyer etter mønster fra resten av Latin-Amerika. Andelen av befolkningen i byer og tettsteder er 77 %, og de største byene er (innbyggere 2000): Havanna (2,2 mill.), Santiago de Cuba (0,4 mill.) og Camagüey (0,3 mill.).

Ca. 58 % av befolkningen er ikke medlem av noe religiøst samfunn, av disse er ca. 13 % erklærte ateister. Den katolske kirke er det største religiøse samfunn med ca. 39 % av befolkningen. Ca. 2,4 % er protestanter. Det finnes også afro-kubanske synkretistiske religioner.

Offisielt språk er spansk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.