Santiago de Cuba

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Artikkelstart

Santiago de Cuba er en kommune og by på Cubas østkyst. Med 509 841 innbyggere (ONE, estimat for 2019) er Santiago de Cuba landets nest største by, og utgjør hovedstaden i provinsen med samme navn.

Faktaboks

Uttale
santiˈago de Cuba

Byen har lenge vært et kommersielt og industrielt senter, med variert industri og utførsel av manganmalm, kobber, kaffe, sukker og tobakk. Brennevinet Bacardi har sitt opphav i Santiago de Cuba.

Santiago de Cuba er en malerisk by med katedral fra 1522 og andre byggverk fra kolonitiden. Festningen San Pedro de la Roca står oppført på UNESCOs verdensarvliste som det best bevarte eksemplet på spansk-amerikansk militærarkitektur. Byen har for øvrig mange museer, blant annet museum over kolonitiden i et bygg som skal være Cubas eldste, påbegynt av byens første borgermester Hernán Cortés i 1516. Santiago de Cuba har også landets eldste handelskammer (1885).

Historie

Santiago de Cuba ble grunnlagt i 1514 av den spanske erobreren Diego Velázquez de Cuéllar, Cubas første stattholder. I perioden 1522–52 tjente byen som landets hovedstad. På slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet, under slaveopprøret på Haiti, kom en voldsom tilstrømning av franske og britiske innvandrere. I 1898 var Santiago de Cuba åsted for Spanias nederlag under den spansk-amerikanske krig. Den spanske Atlanterhavsflåten ble ødelagt, byen beleiret av USAs general William Rufus Shafter og okkupert av amerikanske tropper i flere år.

I 1953 ledet Fidel Castro det første opprøret mot Fulgencio Batista ved å angripe en militærkaserne i Santiago de Cuba. Opprøret mislyktes, men anses som innledningen til den kubanske revolusjonen. 1. januar 1959 proklamerte Fidel Castro revolusjonens seier fra rådhusets balkong.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg