Hansa-Brandenburger

Hansa-Brandenburger W.33
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hansa-Brandenburgische Flugzeugwerke GmbH er en tidligere tysk flyprodusent etablert i 1914. Selskapet er mest kjent for sin rekognoseringssjøfly og sjøjagere brukt under første verdenskrig, og som også i mellomkrigstiden ble bygget på lisens i Norge og brukt av Hæren og Marinen.

Historie

Hansa-Brandenburger ble opprinnelig etablert som Brandenburgische Flugzeugwerke i begynnelsen av 1914 av Igo Etrich, kjent for å ha konstruert det opprinnelige Etrich Taube monoplan. Brandeburgische Flugzeugwerke ble senere samme år tatt over av entreprenøren Camillo Castiglioni, skiftet navn til Hansa-Brandenburgische Flugzeugwerke GmbH og Ernst Heinkel ble ansatt som teknisk direktør. Selskapet ble nedlagt i 1919, men lisensproduksjon fortsatte noen år etter i Finland, Danmark og Norge.

I Norge ble flytypene Hansa-Brandeburger W.29, og den større og forbedrede varianten W.33 ferdigstilt ved A/S Norsk Aeroplanfabrikk i Tønsberg, også kjent som henholdsvis Måke I og Måke II i norsk bruk. W.33 ble også produsert på lisens på Kjeller, som F.F.8 Måke III, og på Marinens flyfabrikk i Horten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg