Christiansø er oppkalt etter Christian 5. og er en kommune og øy i Danmark, i øygruppen Ertholmene, 20 km nordøst for GudhjemBornholm med et areal på 0,4 km2 og med 78 innbyggere i 2017 medregnet Fredriksø.

Ertholmene er Danmarks østligste punkt. Høyeste punkt er Møllebakken, 22 moh. Øyene har en frodig, nesten sydlandsk vegetasjon, og er fredet. Båtforbindelse til Gudhjem på Bornholm; om sommeren også til Svaneke og Allinge-Sandvig. Omkring 75 000 turister besøker Christiansø årlig, de aller fleste i sommermånedene. Christiansø Feltstation har siden 1976 systematisk registrert og ringmerket fugler. 291 arter er sett på øya, langt de fleste er rastende trekkfugler.

Festning fra 1684, bygd under Christian 5. Storetårnet (25 m i diameter), Lilletårnet og en rekke batterier og kaserner er bevart. Festningen ble nedlagt 1855. Christiansø fyr fra 1805 er innebygget i Storetårnet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. juni 2011 skrev Lars Rekaa

Det er en feil i Store norske leksikons artikkel om Christiansø.

Christiansø er IKKE en kommune. Det er det eneste område i Danmark som ikke tilhører hverken en kommune eller region. Innbyggerne har derfor heller ikke stemmerett ved kommunevalg, men betaler på den annen side ikke kommuneskatt (egentlig en slags trygdeavgift). Christiansø styres av en administrator oppnevnt av Fosvarsministeriet. Et folkevalgt råd har uttalerett i saker som angår livet på øyene. Se da.wikipedia.org

Lars Rekaa

14. juni 2011 svarte Ida Jackson

Hei og takk for at du fant denne graverende feilen! Hvis du legger inn teksten du nettopp skrev som endringsforslag, godkjenner jeg den på timen.

Mvh
Ida Jackson
Nettansvarlig

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.