Christiansø

Artikkelstart

Christiansø er oppkalt etter Christian 5. og er en kommune og øy i Danmark, i øygruppen Ertholmene, 20 km nordøst for GudhjemBornholm med et areal på 0,4 km2 og med 78 innbyggere i 2017 medregnet Fredriksø.

Ertholmene er Danmarks østligste punkt. Høyeste punkt er Møllebakken, 22 moh. Øyene har en frodig, nesten sydlandsk vegetasjon, og er fredet. Båtforbindelse til Gudhjem på Bornholm; om sommeren også til Svaneke og Allinge-Sandvig. Omkring 75 000 turister besøker Christiansø årlig, de aller fleste i sommermånedene. Christiansø Feltstation har siden 1976 systematisk registrert og ringmerket fugler. 291 arter er sett på øya, langt de fleste er rastende trekkfugler.

Festning fra 1684, bygd under Christian 5. Storetårnet (25 meter i diameter), Lilletårnet og en rekke batterier og kaserner er bevart. Festningen ble nedlagt 1855. Christiansø fyr fra 1805 er innebygget i Storetårnet.

Christiansø fikk i 2019 status som naturpark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Rekaa

Det er en feil i Store norske leksikons artikkel om Christiansø.Christiansø er IKKE en kommune. Det er det eneste område i Danmark som ikke tilhører hverken en kommune eller region. Innbyggerne har derfor heller ikke stemmerett ved kommunevalg, men betaler på den annen side ikke kommuneskatt (egentlig en slags trygdeavgift). Christiansø styres av en administrator oppnevnt av Fosvarsministeriet. Et folkevalgt råd har uttalerett i saker som angår livet på øyene. Se da.wikipedia.orgLars Rekaa

svarte Ida Jackson

Hei og takk for at du fant denne graverende feilen! Hvis du legger inn teksten du nettopp skrev som endringsforslag, godkjenner jeg den på timen. MvhIda JacksonNettansvarlig

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg