Rønne

Artikkelstart

Rønne er en by som ligger på Bornholm i Danmark. Rønne er Bornholms største by, og tilhører Bornholms Regionskommune, Region Hovedstaden. Rønne har 13 723 innbyggere i 2017.

Byen nevnes første gang 1327, privilegier fra slutten av 1400-tallet. I middelalderen handel med Nord-Tyskland og sildefiske. 7. og 8. mai 1945 ble byen bombet av sovjetiske styrker, da den tyske kommandant von Kamptz ikke ville overgi seg ved avslutningen av den annen verdenskrig. Den svenske stat deltok i gjenoppbyggingen ved å skjenke 300 trehus, som fortsatt står.

Rønne har mange bindingsverkhus fra omkring 1800, og brolagte gater. Romansk kirke (St. Nikolai) fra 1300-tallet, der alterbildet er malt av kunstneren Sven Havsteen-Mikkelsen. Den Gamle Toldbod fra 1684. Rønne Theater fra 1823 holder fortsatt til i de samme bygningene. Bornholms Museum forteller om byen og øyas historie. Bornholms Keramikmuseum er et arbeidende museum. Bornholms Forsvarsmuseum syd for byen er innredet i en rundkirkelignende bygning, Kastellet fra 1689 og skildrer militærhistorie fra middelalderen og opp til våre dager.

Fiske og allsidig industri med blant annet fremstilling av porselens- og keramikkvarer og en betydelig turisme er de viktigste næringsveiene. Byen har et stort og moderne havneanlegg med fergeforbindelse til Køge og Ystad (Sverige), og om sommeren til Swinoujscie (Polen) og Sassnitz (Tyskland). Bornholms Lufthavn 5 km sørøst for byen er øyas eneste flyplass, og har internasjonale ruter hovedsakelig i sommerhalvåret, til København hele året.

Rønne er vennskapsby med Høyanger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg