Hammeshus slottsruin
Hammershus slottsruin sett fra det nye besøkssenteret som åpnet i 2018.
Hammeshus slottsruin
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hammershus er en stor borgruin på Bornholm i Danmark. Den er vakkert beliggende ved Hammerknuden på en klippe, høyt hevet over Østersjøen. Borgen befinner seg 74 meter over havet, og utsikten er formidabel – i alle retninger. Ved slottsgården er det utviklet et omfattende besøkssenter.

Historie

Opprinnelsen er ukjent, men i tidlig middelalder var den en viktig brikke i spillet om Bornholm, i feiden mellom kirke og kongemakt, mellom erkebiskopen i Lund og kongen i København. De eldste delene av borgen skal være fra omkring 1200, og ble oppført i en fredelig periode med Valdemar Sejr som konge og Anders Sunesen som erkebiskop. Det er imidlertid erkebiskop Jakob Erlandsen som tillegges æren for å ha utvidet borgen på midten av 1200-tallet. Anlegget var omkranset av en 750 meter lang og opp til 9 meter høy ringmur.

I mer enn 400 år skulle Hammershus fungere som festning, men også som oppbevaringssted for innkrevde skatter. I Danmarks og Sveriges mangeårige kamp om Bornholm har Hammershus hatt en sentral rolle. Jordvoller utenfor murene og funn fra vikingtiden tyder derimot på at klippetoppen har hatt strategisk betydning langt tilbake i tid.

Da kanoner og artilleri ble innført, mistet Hammershus sin militære betydning og fra midten av 1600-tallet var den foreldet. Festningen på Christiansø og Frederiksø overtok den strategiske rollen. Fram til nedleggelsen i 1743 fungerte Hammershus som fengsel og base for Bornholm garnison. Deretter satte forfallet inn og i årene fram til fredningen i 1822 hentet beboere bygningsmaterialer herfra samtidig som naturkreftene gjorde sitt for å ta over.

Løvehodene

Løvehovederne
Løvehodene kalles også Kamelhodene.
Løvehovederne
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Løvehodene er noen karakteristiske klippeformasjoner ved foten av Hammershus. Formene er skapt ved erosjon fra havet, og kalles også Kamelhodene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg