Hammershus

Hammershus slottsruin sett fra det nye besøkssenteret som åpnet i 2018.
Hammeshus slottsruin
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Hammershus besøkssenter ble åpnet 22. mars 2018 og er finansert av A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Senteret er bygget inn i bakken med en stor glassfasede som vender ut mot slottet. Senteret er tegnet av Arkitema Architects.
Hammershus slottsruin, besøkssenteret
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Hammershus er en stor borgruin på Bornholm i Danmark. Den er vakkert beliggende ved Hammerknuden på en klippe, høyt hevet over Østersjøen. Borgen befinner seg 74 meter over havet, og utsikten er formidabel – i alle retninger. Ved slottsgården er det utvikklet et omfattende besøkssenter.

Opprinnelsen er ukjent, men i tidlig middelalder var den en viktig brikke i spillet om Bornholm, i feiden mellom kirke og kongemakt, mellom erkebiskopen i Lund og kongen i København. De eldste delene av borgen skal være fra omkring 1200, og ble oppført i en fredelig periode med Valdemar Sejr som konge og Anders Sunensen som erkebiskop. Det er imidlertid erkebiskop Jakob Erlandsen som tillegges æren for å ha utvidet borgen på midten av 1200-tallet. Anlegget var omkranset av en 750 meter lang og opp til 9 meter høy ringmur. I mer enn 400 år skulle Hammershus fungere som festning, men også som oppbevaringssted for innkrevde skatter. I Danmarks og Sveriges mangeårige kamp om Bornholm har Hammershus hatt en sentral rolle. Jordvoller utenfor murene og funn fra vikingtiden tyder derimot på at klippetoppen har hatt strategisk betydning langt tilbake i tid. Da kanoner og artilleri ble innført mistet Hammershus sin militære betydning og fra midten av 1600-tallet var den foreldet. Festningen på Christiansø og Frederiksø overtok den strategiske rollen. Fram til nedleggelsen i 1743 fungerte Hammershus som fengsel og base for Bornholm garnison. Deretter satte forfallet inn og i årene fram til fredningen i 1822 hentet beboere bygningsmaterialer herfra samtidig som naturkreftene gjorde sitt for å ta over.

Anbefalt lenke: bornholmsmiddelaldercenter.dk

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg