Rytterknægten
Rytterknægten, Bornholms høyeste punkt, med utsiktstårnet.
Rytterknægten
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rytterknægten er det høyeste punktet på Bornholm i Danmark, 162 meter over havet.

På toppen er det et 21,5 meter høyt tårn, Kongemindet, reist til minne om Frederik 7. og grevinne Louise Christine Danners besøk i 1851. Tårnet er tegnet av arkitekt Michael Gottlieb Birckner Bindesbøll. Minnesmerket sto ferdig i 1855, men det ble offisielt innviet 9. september 1856 av Frederik 7. og grevinne Danner.

Fra toppen kunne man se en tredjedel av Bornholm, helt til Rønne i vest og Dueodde i syd, men etter hvert vokste skogen opp og skjulte mer og mer av utsikten. I 1899 fikk arkitekten Thorvald Bindesbøll i oppdrag å forhøye tårnet.

Innskriften på tårnet lyder: «Til erindring om Hans Majestæt Kong Frederik den Syvendes allerhøieste Nærværelse herpaa Øen fra 8de til 16de Aug. 1851, tilligemed høie Gemalinde, rejste Bornholmerne av undersaatlig Kjærlighed og Hengivenhed denne Bygning Aar 1855 og gav den Navnet Kongemindet.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg