Ertholmene er en øygruppe i Østersjøen som ligger nordøst for Bornholm i Danmark. Ertholmene har et areal i alt på 0,4 kvadratkilometer og hadde 93 innbyggere i 2022. Ertholmene tilhører ingen kommune, men sorterer under Forsvarsministeriet.

Ertholmene består av øyene Christiansø (250 dekar), Frederiksø (40 dekar) og det ubebodde fuglereservatet Græsholm (110 dekar), samt noen mindre ubebodde skjær (Lilleø, Høgebur, Tat, Tyveskær, Vesterskær, Østerskær). Øyene er bygd opp av gneis og høyeste punkt Møllebakken finnes på Christiansø, 22 meter over havet. Danmarks østligste punkt finnes på Østerskær.

Øyene ble befestet i 1684 etter ordre av Christian 5. Festningsanlegget ble nedlagt i 1855, men bygningene er bevart og hele anlegget er fredet. Ertholmene har båtforbindelse til Gudhjem og Svaneke på Bornholm, og er et svært populært turistmål i sommermånedene. Øyene besøkes årlig av omkring 75 000 turister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg