Polen

Tatra nasjonalpark ligger helt sør i Polen, nær Zakopane. Nasjonalparken har stor turisttrafikk, og fortsetter på slovakisk side. Innsjøen Morskie Oko er 50 m dyp, og er omkranset av fjell som strekker seg omkring 1000 m over innsjøens overflate. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Størstedelen av Polen ligger i den nordøstre delen av den nordeuropeiske lavslette. Omkring 75 prosent av landets areal er lavland. Den 524 kilometer lange kystlinjen langs Østersjøen er svært jevn og består av brede sandstrender, mange steder kantet av strandvoller med sanddyner. Innenfor ligger en rad grunne strandsjøer og bukter. Sandtangen Hel danner Gdańskbukta, mens Wisłabukta nesten er avskåret fra Østersjøen ved sin strandvoll.

I innlandet danner sandmoene og endemorenene den baltiske landrygg. Høyeste punkt på landryggen er 329 meter over havet. På landryggen ligger rekker av småsjøer i senkningene. Mest kjent er Masuriske sjøer i nordøst. Totalt finnes det i Polen cirka 2 000 innsjøer, de fleste i nord og nordøst. Lenger sør ligger et tidligere myrlendt lavland som krysses fra øst til vest av elvene Bug, Wisła, Noteć og Warta. De følger de brede smeltevannsdalene som ble utformet foran brekanten under istiden. Wisła og Oder bryter gjennom morenebeltet i sine nedre løp. Wisła er Polens lengste elv. Den har sitt utspring i Karpatene og renner gjennom Kraków og Warszawa og ut i Østersjøen. Oder som er landets nest lengste elv, renner ut ved Szczecin i nordvest. Sør for det sentrale lavlandet stiger landet opp, ofte som løssdekte platåer, som i Łyscia når 612 meter over havet. Et lavere bekken går fra Wrocław mot det øvreschlesiske kullfeltet.

Lengst sør danner Sudetene i vest grensen mot Tsjekkia og Beskidene (Karpatene) i øst grensen mot Slovakia. Høyeste punkt i Sudetene er 1603 meter over havet. I den del av Karpatene som ligger i Polen er det høyeste punkt Rysy på 2499 meter over havet. Dette er grensetoppen mot Slovakia. Nysa–Odra (Oder–Neisse) danner Polens vestgrense. Elven Bug danner delvis østgrensen.

Geologi

Polen ligger innenfor det prekambriske russiske grunnfjellsskjold, men dette er de fleste steder dekket av yngre sedimentære bergarter. De sedimentære lagene varierer i tykkelse fra cirka 100-200 meter i øst til cirka 10 000 meter i vest. På slettelandet i nord er det aller øverst tykke avleiringer av kvartære sedimenter med tusenvis av små sjøer. Innenfor den smale kystsonen ligger et opptil 100 kilometer bredt belte med øst-vest-gående morenerygger, dannet foran fronten av isbreen som i kvartærtiden gjentatte ganger trengte seg frem over det polske lavlandet, for så å trekke seg tilbake igjen. Mellom moreneryggene går det daler som ble gravd ut av elvene da de ble tvunget til å renne vestover langs isfronten.

I Sudetene finnes de eldste geologiske formasjonene som når opp til overflaten. Disse ble foldet i karbon i forbindelse med den store hercynske fjellkjedefolding og består dels av omdannede paleozoiske sedimentbergarter, dels av gneis og granitt. Foran Sudetene ble det dannet en langstrakt forsenkning med mange mindre bassenger eller bekkener hvor det ble avleiret nedbrytingsprodukter fra den nye fjellkjeden. Her ble det avsatt store mengder sand, noen steder med mye sumpskog- og plantemateriale. Dette ble til mektige forekomster av steinkull i overkarbonsk sandstein. Ved forekomstene omkring Kraków i Øvre-Schlesien har Polen noen av verdens største kullreserver fra denne tiden.

I sør ligger Karpatene, med blant annet landets høyeste fjelltopp, Rysy (2499 meter over havet). Karpatene hører til den alpine fjellkjede og består av mesozoiske og tidlig-tertiære, sedimentære bergarter som ble foldet sammen for cirka 25 millioner år siden. Nordøst for Karpatene, omkring Kielce, ligger lave fjell bygd opp av foldede kambrosiluriske og devonske sedimentbergarter. Ellers finnes i sør flattliggende mesozoiske og tertiære sedimentbergarter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg