Allinge-Sandvig, to sammenvokste nabobyer i Danmark, på Bornholm, nær nordspissen av øya, med 1582 innbyggere i 2015. Allinge oppsto omkring de naturlige klippehavnene på kysten, mens Sandvig er et fiskeleie fra middelalderen.

Allinge-Sandvig er en service- og turistby med mange hoteller. Den Gamle Rådstue fra 1805 ved Sandvig havn er byens eldste hus og er fredet. Allinge Kirke, sengotisk langhus fra 1500-tallet, med tårn fra renessansen og kor og tverrskip fra 1892.

Danmarks politikerfestival Folkemødet finner sted hvert år i Allinge. Festivalen er skapt etter inspirasjon fra den svenske politikeruken Almedalsveckan. Festivalen skal være en årlig påminnelse om at det åpne danske demokratiet er verd å verne om. Det viktigste formålet er å styrke demokratiet og dialogen i Danmark ved å skape en ny ramme mellom beslutningtakere i næringsliv, interesseorganisasjoner og politikere fra Folketinget, EU, kommuner og regioner. Folkemødet er et ikke-kommersielt foretak som blant annet arrangerer taler, debatter, seminarer og workshops. I 2017 besøkte mer enn 100 000 deltakere Folkemødet.

Hammershus, Danmarks største borgruin, ligger 2 km vest for byen. Madsebakke helleristningsfelt fra bronsealderen er Danmarks største og ligger mellom byene, litt inne på øya.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.