Allinge-Sandvig

Artikkelstart

Allinge-Sandvig er to sammenvokste nabobyer i Danmark, på Bornholm, nær nordspissen av øya, med 1582 innbyggere i 2015. Allinge oppsto omkring de naturlige klippehavnene på kysten, mens Sandvig er et fiskeleie fra middelalderen.

Allinge-Sandvig er en service- og turistby med mange hoteller. Den Gamle Rådstue fra 1805 ved Sandvig havn er byens eldste hus og er fredet. Allinge Kirke er et sengotisk langhus fra 1500-tallet, med tårn fra renessansen og kor og tverrskip fra 1892.

Danmarks politikerfestival Folkemødet finner sted hvert år i Allinge. Festivalen er skapt etter inspirasjon fra den svenske politikeruken Almedalsveckan. Festivalen skal være en årlig påminnelse om at det åpne danske demokratiet er verd å verne om. Det viktigste formålet er å styrke demokratiet og dialogen i Danmark ved å skape en ny ramme mellom beslutningtakere i næringsliv, interesseorganisasjoner og politikere fra Folketinget, EU, kommuner og regioner. Folkemødet er et ikke-kommersielt foretak som blant annet arrangerer taler, debatter, seminarer og workshops. I 2017 besøkte mer enn 100 000 deltakere Folkemødet.

Hammershus, Danmarks største borgruin, ligger 2 kilometer vest for byen. Madsebakke helleristningsfelt fra bronsealderen er Danmarks største og ligger mellom byene, litt inne på øya.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg