Klitter ved Dueodde strand.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Dueodde Fyr.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dueodde ligger på Bornholm i Danmark og er øya sørligste punkt og et populært badested. Bred, hvit sandstrand og klitter kledd med marehalm som strekker seg i en lengde av 12 kilometer fra Boderne i vest til Snogebæk i øst. Dueodde er dessuten et fint sted å studere trekkfugler, hovedsakelig fra august til oktober.

Denne stranden var tidligere utmark og tilhørte kongen. Sandflukten tok sakte overhånd, åkre ble dekket av sand og gårder ble nedlagt eller flyttet lenger inn i landet. For å dempe sandflukten solgte kong Frederik 7. i 1861 området til de omkringliggende gårdene på betingelse av at de plantet skog på arealet. På 1930-tallet var tilplantingen så vellykket at hele klittlandskapet var i ferd med å forsvinne og bli til skog. For å bevare det åpne landskapet med sanddyner, ble 140 hektar fredet.

Etter andre verdenskrig steg etterspørselen etter hyttetomter og badestrender, og i 1967 ble ytterligere 640 hektar fredet. I området finnes flere sjeldne planter.

Dueodde fyr

Dueodde fyr er 48 meter høyt, Nord-Europas høyeste og Danmarks største og mest moderne. Det er tegnet av arkitektene Valentin & Holmelin og er formet som et sekskantet tårn av jernbetong. Formen minner om en blyant. Tårnet har et fundament bestående av 19 jernbetongpæler som står 14 meter ned i bakken. Den innvendige trappen har 196 trinn, og utsiktsplattformen som er tilgjengelig for publikum, ligger 40 meter over havet. Den øverste plattformen befinner seg 45 meter over havet, og lampen står 48,5 meter over havet. Rekkevidden er 19 sjømil, om lag 35 kilometer. Fyrlinsen, som stammer fra 1886 og således er gjenbrukt fra et annet fyr, har et roterende prismesystem som forsterker lampen (1000 watt) 200 ganger. Fyret blinker hvitt 3 ganger hvert 10. sekund.

Dueodde fyr ble tatt i bruk 15. august 1962 og markerte Farvandsvæsenets 400-årsjubileum samme år. Det erstattet Dueodde Nord Fyr og Dueodde Syd Fyr – begge fra 1880.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg