Faktaboks

Bola Tinubu
Født
29. mars 1952, Lagos
Bola Tinubu
Det offisielle portrettet av Nigerias president Bola Tinubu
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Bola Tinubu er en nigeriansk politiker for partiet All Progressive Party (APC). Han har lenge vært en sentral politiker, og ble 29. mai 2023 innsatt som den 16. presidenten i Nigeria, valgt for fire år. Han sitter med et svakt mandat, og overtok styringen av Nigeria i en vanskelig tid for landet. Det er store sikkerhetsutfordringer, økonomien er i krise og fattigdom og ulikhet blant innbyggerne vokser.

Bakgrunn

Tinubu er muslim og tilhører den etniske folkegruppen joruba. Han ble født i den tidligere regionen Sørøst-Nigeria i 1952. Alderen, så vel som andre sider ved hans biografi er omdiskutert, og opposisjonspolitikere mener han er eldre enn han har oppgitt.

Tinubu er utdannet, og praktiserte som regnskapsfører i USA på 1970-tallet. På 1980-tallet returnerte han til Nigeria og gikk inn i oljebransjen. Han har eierinteresser i flere bransjer, og regnes i dag som en av Nigerias rikeste menn.

Politiker

Tinubus politiske karriere startet på 1990-tallet. Han var representant for Det sosialdemokratiske partiet (SPD), partiet som regnes for å ha vunnet presidentvalget i 1993. Valget ble imidlertid annullert av sittende president Ibrahim Babangida som i stedet innsatte Ernest Shonekan (1936–2022) som president. Etter kun tre måneder ble Shonekan i november 1993 kuppet av general Sani Abacha, noe som innledet et brutalt diktatur, menneskerettighetsbrudd og sterk undertrykkelse av opposisjonen. Tinubu jobbet aktivt i opposisjon og for demokratibevegelsen The National Democratic Coalition (NADECO). Han ble fengslet for dette i 1994, men dro i eksil senere samme år. Han kom tilbake til Nigeria etter president Abachas død i 1998.

Tinubu anses som en av de meste sentrale politikerne i Nigerias fjerde republikk (etter 1999). Han var guvernør i Lagos for partiet AD (Alliance for Democracy) i perioden 1999–2007, og ble av mange hyllet for reformer som førte til nedgang i kriminalitet, forbedring i trafikk, økt skatteinngang og økte internasjonale investeringer. Han er samtidig forbundet med korrupsjon og kriminelle relasjoner, og mange forbinder hans formue med hans politiske virke. Han ble blant annet i 1993 anklaget for hvitvasking av narkotikainntekter i USA. Tinubu erkjente ikke skyld, men 460 000 USD fra hans bankkonto ble beslaglagt.

Spesielt etter 2007 har han hatt stor innflytelse på politiske posisjoner i opposisjonen, og han omtales gjerne som en «politisk gudfar». Han var avgjørende i etableringen av APC i 2013, som var en sammenslåing av tre ulike opposisjonspartier. Dette var et viktig grunnlag for det første, sivile maktskiftet i Nigerias historie – da Muhammadu Buhari vant presidentvalget for APC i 2015.

President

Tinubu ble erklært som vinner av presidentvalget i mars 2023, med 37 prosent av stemmene. Valget hadde den laveste valgdeltagelsen siden demokratiet ble gjeninnført i 1999, med 27 prosent av de registrerte velgerne. Begge de største opposisjonskandidatene utfordret valgresultatet. Selv om valgobservatører rapporterte om store utfordringer ved valget – i form av vold, trakassering og tekniske utfordringer – er det usikkert om det har påvirket valgresultatet. Det har vært mye uro i landet etter valget. Tinubus mandat er svakt, og i sin første tale ba han om nasjonalt fellesskap for å gjenoppbygge landet, som opplever flere kriser samtidig.

I valgkampen la Tinubu vekt på det han har oppnådd som guvernør i Lagos, mens opposisjonen la vekt på hans korrupsjonsdom og kritiserte hans valg av en muslimsk kandidat som visepresident. Dette bryter med det som har vært et viktig maktdelingsprinsipp i Nigeria etter 1999: Rullering av presidentembetet mellom det muslimske nord og det kristne sør, og at president og visepresident skal representere ulike regioner og religioner.

Tinubu anses som en sentrum/høyre-politiker som vil tilrettelegge for privatisering og investeringer for å få bukt med inflasjon og høy arbeidsledighet. Han har igangsatt flere andre finansreformer, endring av lederposisjoner i offentlige etater og startet anti-korrupsjonsprosesser.

Ved innsettelsen gjentok Tinubu valgløftet om å avvikle bensinsubsidier. Subsidiene er dyre, og subsidiesystemet er en kilde til korrupsjon – og internasjonalt forbindes de med klimautslipp. I 2012 støttet Tinubu protester mot avvikling av disse subsidiene. I Nigeria har billigere bensin vært ansett som en økonomisk rettighet for folk flest i det oljerike landet, der oljeressursene har ført til rikdom for noen få.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg