Ibrahim Babangida, gjerne omtalt som IBB, er en nigeriansk offiser og politiker fra delstaten Niger, nordvest i Nigeria. Han var statssjef i Nigeria etter et ublodig kupp mot general Muhammad Buhari i august 1985. Babangida erklærte at han ville jobbe for overgang til demokrati og stoppe menneskerettighsbruddene, men hans regjering har blitt anklaget for noen av de groveste menneskerettighetsbruddene i Nigerias historie.

Babangida innførte strukturtilpasningsprogrammer i tråd med råd fra Det internasjonale pengefondet (IMF) i 1986. Imidlertid var dette uten en direkte avtale med IMF, etter en folkeavstemning foretrakk en strukturtilpasning uten IMF. På kort sikt hadde det positiv effekt på økonomien; men deregulering av landbruket, privatisering, lønnskutt og innskrenking offentlig sektor førte også til arbeidsledighet og sosial misnøye. På lengre sikt tapte nigerianske varer både fra landbruk og manufaktur marked.

Overgangen til demokrati ble stadig utsatt. Men det ble avholdt presidentvalg 12. juni 1993. Imidlertid annullerte Babangida valget.Det brøt ut massive protester, som førte til at Babangida måtte gå av. Han oppnevnte Ernest Shonekan til å styre en overgangsregjering. Valget i 1993 anses av historikere som det mest frie og rettferdige i Nigerias historie, og 12. juni ble en viktig symboldag for demokratiforkjempere.

Bababangida er fremdeles aktiv i Nigerias politiske liv, og han har et stort og lojalt nettverk. Det var spekulasjoner om han skulle stille som presidentkandidat til valgene både i 2007 og 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.