Ibrahim Babangida

Faktaboks

Ibrahim Babangida
Uttale
babangˈida
Født
17. august 1941, Minna, Nigeria
Ibrahim Babangida, 2012

Artikkelstart

Ibrahim Babangida, gjerne omtalt som IBB, er en nigeriansk offiser og politiker fra delstaten Niger, nordvest i Nigeria. Han var statssjef i Nigeria fra 1985 til 1993, etter et ublodig kupp mot general Muhammad Buhari i august 1985. Babangida erklærte at han ville jobbe for overgang til demokrati og stoppe menneskerettighetsbruddene, men hans regjering har blitt anklaget for noen av de groveste menneskerettighetsbruddene i Nigerias historie.

Babangida innførte strukturtilpasningsprogrammer i tråd med råd fra Det internasjonale pengefondet (IMF) i 1986, men uten en direkte avtale med IMF. En folkeavstemning foretrakk en strukturtilpasning uten IMF. På kort sikt hadde det positiv effekt på økonomien; men deregulering av landbruket, privatisering, lønnskutt og innskrenking offentlig sektor førte også til arbeidsledighet og sosial misnøye. På lengre sikt tapte nigerianske varer både fra landbruk og manufaktur marked.

Overgangen til demokrati ble stadig utsatt. Etter folkelig press ble det avholdt presidentvalg 12. juni 1993. Det er anerkjent at Moshood Abiola vant valget, men Babangida tilbakeholdt resultatet og annullerte valget. Det brøt ut massive protester, som førte til at Babangida måtte gå av. Han oppnevnte Ernest Shonekan til å styre en overgangsregjering. Valget i 1993 omtales gjerne som det mest frie og rettferdige i Nigerias historie, og 12. juni ble en viktig symboldag for demokratiforkjempere.

Bababangida er fremdeles aktiv i Nigerias politiske liv, og han har et stort og lojalt nettverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg