Valgdebattene på TV er en viktig arena for valgkamp. Bildet er tatt like før stortingsvalget 2017. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre hilser på daværende statsminister Erna Solberg fra Høyre, foran NRKs partilederdebatt i Bergen 8. september 2017.
/NTB scanpix.

Valgkamp er partienes og kandidatenes arbeid for å påvirke velgerne i tiden fram mot et valg. Dette arbeidet kan blant annet bestå i å oppsøke kontakt med velgere ansikt til ansikt, å ringe rundt til dem, å søke å få omtale og oppmerksomhet i nyhetsmedier eller sosiale medier, og å kjøpe annonser. Målet er å få velgerne til å stemme på sitt parti eller sin kandidat, i stedet for å stemme på en av konkurrentene eller å ikke stemme i det hele tatt.

Ordet valgkamp brukes om hele kampen om velgernes støtte før valget, altså en kamp som alle partiene deltar i. Det samme ordet brukes om arbeidet til hver av deltakerne i kampen, for eksempel kan man si om ett enkelt parti at «partiets valgkamp var vellykket». Et annet ord for valgkamparbeidet til hvert enkelt parti er valgkampanje.

I Norge finner stortingsvalg og kommunestyre- og fylkestingsvalg sted i september. Valgkampen tar gjerne til for alvor fra en gang i august.

Partienes valgkamp

I Norge er valgkamparbeidet foran stortingsvalg og kommunestyre- og fylkestingsvalg i all hovedsak organisert av de politiske partiene. I noen andre land er valgkampanjene i større grad organisert av hver enkelt kandidat, og av egne kampanjeorganisasjoner opprettet for å støtte kandidaten. For de som planlegger en valgkamp for et parti eller en kandidat, er det viktig å finne et budskap og en måte å presentere dette på, som slår an hos velgerne.

Det pågår også valgkamp i forkant av folkeavstemninger. Foran folkeavstemningene om norsk EF-medlemsskap i 1972 og EU-medlemsskap i 1994 (EU-kampen), spilte egne kampanjeorganisasjoner for ja- og nei-siden en viktig rolle ved siden av de politiske partiene.

Valgkamp i organisasjoner

Ordet valgkamp brukes også om tilsvarende aktivitet foran personvalg eller andre viktige avstemninger i foreninger, internt i politiske partier og tilsvarende. Det foregår også valgkamp foran valg av dekaner og rektor ved de norske universitetene der slike ledere velges av ansatte og studenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg