The All Progressives Congress (APC) er et politisk parti i Nigeria. Det ble dannet i februar 2013 da flere opposisjonsparti slo seg sammen til ett parti.

Ved valget i 2015 vant APCs presidentkandidat, Muhammadu Buhari, over sittende president, Goodluck Jonathan fra Peoples Democratic Party (PDP) med god margin. Dette markerte første overgang mellom to partier gjennom demokratisk valg i Nigerias historie, noe som regnes som en demokratisk konsolidering. APC fikk også flertall i parlamentet.

Enkelte analytikere mente dannelsen av APC ville endre det politiske landskapet og spillet i Nigeria. Det kan se ut som om Nigeria er blitt et de facto topartisystem etter 2015 der den reelle maktkampen står mellom APC og PDP. Imidlertid er det mer uklart om forventningene om at APC vil føre en mer ideologisk fundert politikk er innfridd. APC beskriver seg selv som et sosialdemokratisk parti, i motsetning til PDP som beskriver seg som markedsliberalt. Under Buhari var APC riktignok mer villig enn PDP hadde vært tidligere til å bruke staten aktivt, blant annet ved satse på jordbruksubsidier og lenge støtte folkelig krav om fortsatte drivstoffsubsidier. Andre hevder at APC bare er en ny «eliteplattform» og ligner i praktisk politikk på den sentrums-høyre-liberale PDP. Både PDP og APC er opptatt av representativ balanse mellom nord og sør. Men der PDP var basert på en allianse mellom nord (hausa-fulani) og sørøst (igbo), regnes APC som basert på en allianse mellom nord og sørvest (joruba).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg