valgobservatør

Artikkelstart

Valgobservatører kontrollerer og overvåker valg over hele verden. Siktemålet er å fastslå om valgene gjennomføres i samsvar med internasjonale standarder. Langtidsobservatørene er til stede opptil to-tre måneder før valget for blant annet å legge forholdene praktisk til rette for korttidsobservatørene som er på plass i dagene rundt et valg. Ved enkelte valg deltar opptil flere hundre korttidsobservatører fra mange land som kontrollerer valglokaler, valgprosedyre, opptelling og om det forekommer utillatelig press og påvirkning av velgerne i og ved valglokalet.

De fleste observatørene sendes ut i OSSEs regi, men også Europarådet, FN og EU deltar med valgobservatører. I Norge er det NORDEM (The Norwegian Bank for Democracy and Human Rights) som rekrutterer, lærer opp og sender ut de fleste norske observatører som inngår i OSSEs team. NORDEM er fullfinansiert av UD og er en del av Norsk senter for menneskerettigheter.

Ordningen med internasjonale valgobservatører startet i 1993, etter initiativ fra daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg. NORDEM disponerer en beredskapsstyrke på rundt 250 personer.

De fleste valgobservatørene er jurister, statsvitere eller andre med relevant kompetanse. Også parlamentarikere deltar i observatørkorpset.

Internasjonale valgobservatører har vært til stede ved de senere stortingsvalgene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg