Valgobservatører kontrollerer og overvåker valg over hele verden. Siktemålet er å fastslå om valgene gjennomføres i samsvar med internasjonale standarder. Langtidsobservatørene er til stede opptil to-tre måneder før valget for blant annet å legge forholdene praktisk til rette for korttidsobservatørene som er på plass i dagene rundt et valg. Ved enkelte valg deltar opptil flere hundre korttidsobservatører fra mange land som kontrollerer valglokaler, valgprosedyre, opptelling og om det forekommer utillatelig press og påvirkning av velgerne i og ved valglokalet.

De fleste observatørene sendes ut i OSSEs regi, men også Europarådet, FN og EU deltar med valgobservatører. I Norge er det NORDEM (The Norwegian Bank for Democracy and Human Rights) som rekrutterer, lærer opp og sender ut de fleste norske observatører som inngår i OSSEs team. NORDEM er fullfinansiert av UD og er en del av Norsk senter for menneskerettigheter.

Ordningen med internasjonale valgobservatører startet i 1993, etter initiativ fra daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg. NORDEM disponerer en beredskapsstyrke på rundt 250 personer.

De fleste valgobservatørene er jurister, statsvitere eller andre med relevant kompetanse. Også parlamentarikere deltar i observatørkorpset.

Internasjonale valgobservatører har vært til stede ved de senere stortingsvalgene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg