Stortingets presidentskap 2022-2025
Stortingets presidentskap. Fra venstre: Femte visepresident Ingrid Fiskaa (SV), tredje visepresident Morten Wold (FrP), første visepresident Svein Harberg (H), president Masud Gharahkhani (A), andre visepresident Nils T. Bjørke (Sp) og fjerde visepresident Kari Henriksen (A).
Stortingets presidentskap 2022-2025
Stortinget.
Kamala Harris og Joe Biden
President i USA, Joe Biden (til høyre), sammen med visepresident Kamala Harris (til venstre). Bildet er fra valgkvelden november 2020.
Av /AP/NTB.

En visepresident er en stedfortreder for en president, og kan i presidentens fravær utøve lederskapet i en en stat, en forsamling eller en organisasjon.

I norsk sammenheng er det særlig Stortinget som har visepresidenter. Stortingets presidentskap består av en president og fem visepresidenter, der visepresidentene omtales som «president» når de leder Stortingets møter. Visepresidentene sitter på presidentens plass i stortingssalen, på et podium ved siden av talerstolen, vendt mot stortingsrepresentantene. Mellom møtene arbeider presidentskapet i stor grad som et kollegium som fatter felles beslutninger om Stortingets virksomhet.

I en del republikker, der statsoverhodet har tittelen president, finnes det også en eller flere visepresidenter. Det gjelder spesielt i land med presidentsystem, der presidenten også er regjeringssjef, som i Brasil, USA og Tyrkia. Antallet visepresidenter varierer fra land til land, selv om det er vanligst med bare én visepresident. Det største antallet visepresidenter har Iran, som i tillegg til en første visepresident har hele elleve andre visepresidenter.

I parlamentariske republikker og land med semipresidentsystem er det vanligvis ikke noen som har tittelen visepresident. Der er rollene som statsoverhode og regjeringssjef som regel er delt mellom en president og en statsminister. Eksempler på slike land er Finland, Island, Tyskland og Frankrike. I disse landene er det gjerne presidenten i parlamentet, et av parlamentets avdelinger, eller lederen for den høyeste domstolen, som fungerer som president dersom presidenten over lang tid skulle være forhindret fra å fungere som president og statsoverhode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg