Muhammadu Buhari vant presidentvalget 28. februar 2015 for All Progressives Congress (APC)

Buhari, valgkampanjebilde Umuohi. CC BY-SA 4.0

Muhammadu Buhari, nigeriansk offiser og politiker. President 1983-85 (militær) og valgt president fra mai 2015.

Buhari er fra Daura i delstaten Katsina, Nord-Nigeria. Han var oljeminister 1976–78 og leder for det nigerianske statsoljeselskapet (NNPC) 1978–79. Som generalmajor tok han makten fra den demokratisk valgte Alhaji Shehu Shagari i et kupp nyttårsaften 1983. Buhari ble selv avsatt som statssjef gjennom et nytt militærkupp i august 1985, ledet av general Ibrahim Babangida. Han ble holdt i forvaring 1985–88.

Buhari har siden kommet tilbake til nigeriansk politikk og var presidentkandidat ved valgene i 2003, 2007 og 2011. Buhari vant presidentvalget 28. februar 2015 for All Progressives Congress (APC). Han regnes som spesielt populær i nord. På tross av kontroverser rundt hans bakgrunn som militærdiktator og hans tidligere støtte til sharia-lover i nord, fikk han bred støtte også i det kristen-dominerte sørvest. Mange mener at nettopp hans militærbakgrunn vil gjøre ham bedre i stand til å takle sikkerhetssituasjonen rundt Boko Haram enn president Goodluck Jonathan (2010-15). Han har også tillit i kampen mot den økende korrupsjonen i landet.

Buharis ettermæle er knyttet til arbeid mot korrupsjon, 'krig mot manglende disiplin' og menneskerettighetsbrudd. Buhari begrunnet kuppet mot Shagari med ønske om å bekjempe korrupsjon og økonomisk nedgang og kaos. Han er bredt anerkjent for ikke selv å være korrupt.

Buhari gikk aggressivt til verks mot korrupte politikere fra det foregående regime. Han fokuserte på institusjonelle endringer og opprydding. Han videreførte strenge økonomiske reformer og kuttet offentlige utgifter med 50 prosent, noe som førte til massive oppsigelser. I løpet av et halvt år ble 53 000 offentlig oppsagt. Han utviste 700 000 ulovlige innvandrere. Han anses også for å være en ærlig politiker, og insisterte blant annet på å betale utestående lønn til offentlig ansatte som hadde gått uten i flere måneder før Buharis regime.

Buhari var opptatt av disiplin, og krigen mot manglende disiplin ble innført med tvang og undertrykking. I ettertid nevnes gjerne episoder der offentlige ansatte som kom for sent på jobb måtte gjøre froskehopp, som humoristiske referanser. Men Buharis regime var ansvarlig for omfattende politisk undertrykking, og regimet omtales som en politistat med tung overvåkning. Han fengslet 500 politisk opposisjonelle, forbød både streik og lockout og innførte omfattende innskrenkinger av pressefriheten.

Hans økonomiske reformer klarte heller ikke å stoppe den økonomiske nedgangen. Økonomiske reformer og undertrykking førte til sterk motstand i den anerkjente juristforeningen, NBA (Nigerian Bar Association) og i student- og fagbevegelsen.

Konfrontert med sin udemokratiske historie, har Buhari omtalt seg selv som en 'omvendt demokrat', men han har like fullt forsvart kuppet i 1983 som nødvendig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.