Baldassare Castiglione

Faktaboks

Baldassare Castiglione
greve av Casatico
uttale:
kastiljˈåne
født:
6. desember 1478, Casatico, Mantova (Italia)
død:
2. februar 1529, Toledo, Spania

Kunstneren Rafaels portrett av Castiglione, sannsynligvis fra rundt 1515.

Baldassare Castiglione var en italiensk diplomat og forfatter. Han var blant de mest fremtredende forfatterne i renessansen, og er særlig kjent for verket Il Cortegiano fra 1528.

Castiglione ble født i Casatico i Mantova. Han jobbet for hertug Guidobaldo av Urbino, og var Guidobaldos diplomatiske utsending ved hoffet til den engelske kongen Henrik 7 og den franske kongen Ludvig 12. Senere ble han sendt til det spanske hoffet. Han ble også godt likt av den tysk-romerske keiseren Karl 5.

Castiglione skrev poesi og dramaer både på italiensk og latin, og de latinske versene hans regnes som noe av det mest elegante i 1500-tallets diktning. Hans mest berømte verk, Il Cortegiano, er imidlertid skrevet som en dialog, og skildrer en hoffmanns liv og virke. På norsk har boka tittelen Boken om hoffmannen. I motsetning til Niccolò Machiavellis syn på fyrsten som et storslått, men fullstendig asosialt individ, uttrykker Castiglione i Il Cortegiano at hoffmannen bør leve i perfekt harmoni med seg selv og omgivelsene sine. Boka ble på 1500-tallet gitt ut på en rekke språk i tillegg til italiensk, og ble veldig populær også i de nordiske landene.

Kunstneren Rafael har malt et portrett av Castiglione, som henger i Louvre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg