Baldassare Castiglione

Faktaboks

Baldassare Castiglione
greve av Casatico
Uttale
kastiljˈåne
Født
6. desember 1478, Casatico, Mantova (Italia)
Død
2. februar 1529, Toledo, Spania

Kunstneren Rafaels portrett av Castiglione, sannsynligvis fra rundt 1515.

Artikkelstart

Baldassare Castiglione var en italiensk diplomat og forfatter. Han var blant de mest fremtredende forfatterne i renessansen, og er særlig kjent for verket Il Cortegiano fra 1528.

Castiglione ble født i Casatico i Mantova. Han jobbet for hertug Guidobaldo av Urbino, og var Guidobaldos diplomatiske utsending ved hoffet til den engelske kongen Henrik 7 og den franske kongen Ludvig 12. Senere ble han sendt til det spanske hoffet. Han ble også godt likt av den tysk-romerske keiseren Karl 5.

Castiglione skrev poesi og dramaer både på italiensk og latin, og de latinske versene hans regnes som noe av det mest elegante i 1500-tallets diktning. Hans mest berømte verk, Il Cortegiano, er imidlertid skrevet som en dialog, og skildrer en hoffmanns liv og virke. På norsk har boka tittelen Boken om hoffmannen. I motsetning til Niccolò Machiavellis syn på fyrsten som et storslått, men fullstendig asosialt individ, uttrykker Castiglione i Il Cortegiano at hoffmannen bør leve i perfekt harmoni med seg selv og omgivelsene sine. Boka ble på 1500-tallet gitt ut på en rekke språk i tillegg til italiensk, og ble veldig populær også i de nordiske landene.

Kunstneren Rafael har malt et portrett av Castiglione, som henger i Louvre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg