Faktaboks

Mantova

Mantua

Uttale
mˈantova.
Lodovico Gonzagas familie
Andrea Mantegnas veggmaleri i Palazzo Ducale, Mantova, hvor han skildrer Lodovico Gonzagas familiemedlemmer er et tidlig eksempel på en conversation piece.
Lodovico Gonzagas familie
Av .

Mantova.

.
Lisens: CC BY 3.0

Mantova er en by i Italia, i regionen Lombardia, hovedstad i provinsen Mantova. Byen ligger på Po-sletta, nord for Po, ved elven Mincio, omgitt av flere innsjøer, omtrent 40 kilometer sørvest for Verona. Byen har 48 648 innbyggere (2021).

Byen er et jernbaneknutepunkt og handelssenter med fabrikasjon av maskiner, makaroni, sukker, papir, kunstgjødsel, pianoer, samt et petroleumsraffineri. Accademia Virgiliana har sete her.

Mantova er et velbevart historisk sentrum, og blant byens mange prektige byggverk kan nevnes Castello di San Giorgio fra rundt år 1400 med Mantegna-fresker, hertugpalasset, katedralen fra rundt 1540, Palazzo del Te med storslåtte fresker og kirkene San Francesco, San Sebastiano og Sant'Andrea, alle fra 1400–1500-tallet. Rundkirken San Lorenzo er fra 1000-tallet. Dikteren Vergil ble født nær Mantova.

Mantova er antakelig av etruskisk opprinnelse. Den ble en fri by i 1115, men ble erobret av østerrikerne i 1708 og bygd ut til en sterk festning. I 1797 ble byen inntatt av franskmennene, men havnet igjen under Østerrike i perioden 1814–1866, da byen var ledd i den viktige festningsfirkanten Mantova–Legnago–Peschiera–Verona.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg