Axel Gudbrand Blytt

Faktaboks

Axel Gudbrand Blytt
Født
19. mai 1843, Christiania (Oslo)
Død
18. juli 1898, Kristiania (Oslo)

Axel Blytt

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Axel Gudbrand Blytt var en norsk botaniker, født i Oslo og sønn av Mathias N. Blytt.

Innsamling og reisevirksomhet

Med grunnlag i farens rike plantesamlinger og manuskripter, og med innsamling av nytt materiale, fortsatte han verket Norges Flora; bd. 2 kom i 1874, bd. 3 i 1876. I sine siste leveår forberedte han en ny utgave, Haandbog i Norges Flora, men den kom først ut etter hans død, og ble redigert av hans elev Ove Dahl.

Blytt reiste mye i Norge og utvidet i høy grad kjennskapet til plantenes forekomst. Ved siden av karplantestudiet gjorde han grundige studier og store innsamlinger av sopper, særlig parasittsopper og storsopper, og skrev flere avhandlinger om dem. Soppslekten Blyttiamyces er oppkalt etter ham.

Plantenes innvandring

Ved sine plantegeografiske studier kom Blytt inn på problemene med plantenes innvandring til Norge etter istiden. Han hadde studert kvartærgeologi under professor Theodor Kjerulf og hadde gransket torvmyrer sammen med Peter Christen Asbjørnsen. I 1876 utkom hans berømte teori om innvandringen og om klimavekslingen i Norden, se Blytt-Sernanders klimavekslingsteori.

Tidsskriftet til Norsk Botanisk Forening, Blyttia, er tilegnet Mathias N. Blytt og Axel G. Blytt. I 1863 ble Blytt knyttet til Universitetet i Christiania, først som konservator og fra 1880 som professor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg