Faktaboks

Arthur Miller

Arthur Asher Miller

Uttale
mˈiller
Født
17. oktober 1915, New York, USA
Død
10. februar 2005, Roxbury, Connecticut, USA
Arthur Miller
Arthur Miller var en amerikansk forfatter. Han var først og fremst dramatiker, men skrev også en roman, noveller, essay, filmmanus, reiseskildringer og en selvbiografi. Som dramatiker er han en av de fremste i amerikansk litteratur, og det absolutte hovedverket er Death of a Salesman (1949; En handelsreisendes død, 1950). Arthur Miller fotografert i 1977.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Arthur Miller
Arthur Miller fotografert i 1966.
Av .

Arthur Miller var en amerikansk forfatter. Han var først og fremst dramatiker, men skrev også en roman, noveller, essay, filmmanus, reiseskildringer og en selvbiografi. Som dramatiker er han en av de fremste i amerikansk litteratur, og det absolutte hovedverket er Death of a Salesman (1949; En handelsreisendes død, 1950), men en rekke andre dramaer har også hatt stor suksess verden over – blant annet The Crucible (1953; Smeltedigelen, 1953). Han var gift med Marilyn Monroe i fem år (1956–1961).

Liv

Miller ble født inn i en svært velstående jødisk familie i New York, men faren mistet det meste han eide under børskrakket på Wall Street i l929. Miller hadde derfor mange forskjellige jobber for å klare seg gjennom high school og deretter studier ved University of Michigan. Han studerte journalistikk og senere engelsk, men fulgte også et seminar i dramaskriving. Han skrev sine første skuespill i 1937 mens han ennå var student, og han meldte seg inn i League of American Writers i 1935, som ble oppfattet som en kommunistisk fagforening. Han vant priser for sine første dramaer, og arbeidet en tid for et føderalt teaterprosjekt under New Deal, til det ble lagt ned.

Miller giftet seg i 1940 og ble far til to barn, før han ble skilt i 1956 og giftet seg med Marilyn Monroe. Det ekteskapet varte i fem år og gikk i oppløsning under innspillingen av John Hustons film The Misfits i 1960. Monroe døde av pillemisbruk i 1962. Før det hadde Miller giftet seg for tredje gang – med fotografen Inge Morath, og det ekteskapet varte til hustruen døde i 2002. Ekteparet fikk to barn, en datter og en sønn med Downs syndrom. Miller plasserte sønnen på institusjon, og det er uklart om han noen gang så ham igjen.

Miller var aktiv som forfatter gjennom 70 år, og har var en person som ofte kom i offentlighetens søkelys både for sin diktning og sine meninger. Han måtte vitne for komiteen for uamerikansk virksomhet (1956) og ble idømt både bot og fengsel før dommen ble opphevet. Han ble som så mange et offer for «McCarthyismen» på 1950-tallet, blant annet fordi skuespillet The Crucible’s behandling av hekseprosessene i New England i 1692 er en skarp og tydelig kritikk av forholdene i samtiden.

Miller skrev selvbiografien Timebends i 1987, skrev reiseskildringen In Russia (1969) og ga ut sitt siste drama i 2004, Finishing the Picture. Han var en stund på pleiehjem, før han døde hjemme hos seg selv av hjertesvikt, 89 år gammel.

Forfatterskap

Miller begynte å skrive hørespill og skuespill (for eksempel The Man Who Had All the Luck, 1944) som student. Etter reportasjeboken Situation Normal (1944), om livet i militærforlegninger, og romanen Focus (1945), om antisemittismen, slo han igjennom med skuespillet All My Sons (1947).

En handelsreisendes død

Willy Loman
Henki Kolstad i rollen som Willy Loman i Fjernsynsteatrets oppsetning av En handelsreisendes død, 1962.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Miller hevder i essayet «Tragedy and the Common Man» at en helt vanlig mann er minst like velegnet som tragisk helt som konger og andre høybårne i de gamle greske tragediene. Det tragiske oppstår når noen er villig til å ofre alt, også livet, for å ta vare på egen verdighet. Willy Loman i En handelsreisendes død er en slik skikkelse. Som handelsreisende vet han at det handler om å smile og bli godt likt, men hans versjon av den amerikanske drømmen viser seg å ikke være holdbar. Utslitt og trøtt, med to sønner som ikke blir slik han har innbilt seg, og en kone som forstår ham altfor godt, tar Willy sitt eget liv. Stykket begynner rett før slutten, for så å gå tilbake og på mesterlig vis få oss til å forstå hva som førte Loman-familien til dette punktet. Uroppføringen i 1949, med Elia Kazan som regissør, har fått legendestatus.

After the Fall (1964; norsk oversettelse Etter syndefallet, samme år), er selvbiografisk, og Incident at Vichy (1964; norsk oversettelse Det hendte i Vichy, 1965) handler om en gruppe franskmenn innkalt til forhør hos Gestapo. Mens The Price avdekker en familiekonflikt med røtter i depresjonsårene, er handlingen i The American Clock (1979) lagt til denne perioden, som hadde så stor betydning for Millers samfunnssyn.

The Creation of the World and Other Business (1973) er en komedie om skapelsen, syndefallet og det første brodermord og tar opp hovedtemaer i Millers samtidsdramaer. Danger: Memory (1987) er to enaktere. The Ride Down Mt. Morgan (1991) er et oppgjør med pengejaget i 1980-årene, og i The Last Yankee (1993) er handlingen lagt til et psykiatrisk sykehus. Med Broken Glass (1994) vendte Miller tilbake til tematikken i sin første roman om antisemittismen.

Øvrige utgivelser

Miller oversatte og bearbeidet Henrik Ibsens En folkefiende (1951). I samarbeid med sin kone, fotografen Inge Morath, utgav han blant annet reiseskildringen In Russia (1969, norsk oversettelse i 1970).

Hans noveller er samlet i I Don't Need You Anymore (1967) og essayer om teater og drama i The Theater Essays of A. M. (1978). I Salesman in Beijing forteller han om en oppsetning av hans best kjente skuespill i Kina. Selvbiografien Timebends kom i 1987, og essaysamlingen Echoes Down the Corridors: Collected Essays 1944–2000 i 2000.

Norske utgaver

Prisen
Fra Nationaltheatrets oppsetning av Prisen, 1968.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

En rekke av hans stykker er oppført i Norge, og noen er også utgitt som bøker: En handelsreisendes død (1950), Smeltedigelen (1953), Etter syndefallet (1964) og Prisen (1968).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bigsby, Christopher William Edgar, redaktør: The Cambridge Companion to Arthur Miller, 1997
  • Bigsby, Christopher William Edgar: Arthur Miller : a critical study, 2005
  • Bigsby, Christopher William Edgar: Arthur Miller: 1915-1962, 2009
  • Bigsby, Christopher William Edgar: Arthur Miller: 1962-2005, 2013
  • Gottfried, Martin: Arthur Miller: His Life and Work, 2003

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg