Anopheles gambiae

Malariaparasitten overføres med hunnmygg av slekten Anopheles. Anopheles gambiae, på bildet,er kjent som en av de mest effektive.

Av /CDC.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Anopheles er en slekt i familien stikkmygg som finnes over mesteparten av verden. De er blodsugende insekter med arter som kan overføre malaria. Parasitten malaria gjennomgår en komplisert utvikling inne i myggen, og overføres til mennesket ved stikk.

Faktaboks

Etymologi
av gresk ‘unyttig’
Også kjent som
malariamygg

Utbredelse

Det finnes om lag 400 arter av Anopheles. Smittebærende arter er utbredt i områder med sump og myr i tropiske- og subtropiske regioner. I Sørøst-Norge finnes tre arter; inntil slutten av 1800-tallet overførte én av disse malaria i områdene rundt Oslofjorden.

Sykdom

Av de omslag 400 artene er det omtrent 24 som fungerer som vektor for malariaparasitter. Anopheles er også vektor for parasitter som forårsaker lymfatisk filariasis og for enkelte virusinfeksjoner. Det er bare hunnmyggen som kan overføre malaria. Etter suging av blod fra en malariasmittet person formerer malariaparasittene seg seksuelt i myggen, og samler seg i myggens spyttkjertler. Når hunnmyggen skal ha et nytt blodmåltid, deponerer den smittebærende spytt samtidig som den suger blod.

Beskyttelse

Malariamyggen stikker nesten bare om kvelden og natten, og det er derfor i malariaområder særlig viktig å beskytte seg mot myggstikk i perioden fra skumring til daggry. For å unngå stikk er fornuftig påkledning og insekticider på hud og klær samt bruk av impregnerte myggnett viktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg