Anopheles, slekt i stikkmyggfamilien som finnes over mesteparten av verden. Blodsugende insekter med arter som kan overføre malaria. Malariaparasitten gjennomløper en komplisert utvikling inne i myggen, og overføres til mennesket ved stikk.

Det finnes om lag 400 arter av Anopheles, og ca. 24 fungerer som vektor for malariaparasitter. Anopheles er også vektor for parasitter som forårsaker lymfatisk filariasis og for enkelte virusinfeksjoner. Det er bare hunnmyggen som kan overføre malaria. Etter suging av blod fra en malariapasient formerer malariaparasittene seg seksuelt i myggen, og samler seg i myggens spyttkjertler. Når hunnmyggen skal ha et nytt blodmåltid, deponerer den spytt samtidig som den suger blod.

Smittebærende arter er utbredt i sump- og myrområder i tropiske- og subtropiske regioner. I Sørøst-Norge finnes tre arter; inntil slutten av 1800-tallet overførte én av disse malaria i områdene rundt Oslofjorden.

Malariamyggen stikker nesten bare om kvelden og natten, og det er derfor i malariaområder særlig viktig å beskytte seg mot myggstikk i perioden fra skumring til daggry. For å unngå stikk er fornuftig påkledning og insecticider på hud og klær og bruk av impregnerte myggnett viktig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.