Anopheles

Malariaparasitten overføres med hunnmygg av slekten Anopheles. Anopheles gambiae, på bildet, er kjent som en av de mest effektive.

Av /CDC.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Anopheles, slekt i stikkmyggfamilien som finnes over mesteparten av verden. Blodsugende insekter med arter som kan overføre malaria. Malariaparasitten gjennomløper en komplisert utvikling inne i myggen, og overføres til mennesket ved stikk.

Faktaboks

etymologi:
av gresk ‘unyttig’

Sykdom

Det finnes om lag 400 arter av Anopheles, og ca. 24 fungerer som vektor for malariaparasitter. Anopheles er også vektor for parasitter som forårsaker lymfatisk filariasis og for enkelte virusinfeksjoner. Det er bare hunnmyggen som kan overføre malaria. Etter suging av blod fra en malariapasient formerer malariaparasittene seg seksuelt i myggen, og samler seg i myggens spyttkjertler. Når hunnmyggen skal ha et nytt blodmåltid, deponerer den spytt samtidig som den suger blod.

Utbredelse

Smittebærende arter er utbredt i sump- og myrområder i tropiske- og subtropiske regioner. I Sørøst-Norge finnes tre arter; inntil slutten av 1800-tallet overførte én av disse malaria i områdene rundt Oslofjorden.

Beskyttelse

Malariamyggen stikker nesten bare om kvelden og natten, og det er derfor i malariaområder særlig viktig å beskytte seg mot myggstikk i perioden fra skumring til daggry. For å unngå stikk er fornuftig påkledning og insecticider på hud og klær og bruk av impregnerte myggnett viktig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg