pyretroider

Pyretroider er en gruppe av kjemiske insektmidler som er en videreutvikling av pyretriner. Pyretroidene er lysstabile, det vil si at de ikke nedbrytes av sollys, har lengre virkningstid (7–21 dager), hurtig kontakt- og magevirkning, men ingen gassvirkning og er lite giftige for pattedyr og mennesker. Virkningen er bedre, spesielt mot store sommerfugllarver (jordfly, kålfly, med flere), men også mot mellus, sugere, bladlus, teger og trips. Pyretroider brukes på grønnsaker, rotvekster, oljevekster, korn, med flere, men noen av midlene har et begrenset bruksområde.

Faktaboks

uttale:
pyretroˈider

Pyretroidene skader nyttefaunaen og er derfor uegnet på vekster hvor det drives integrert bekjempelse, de er for eksempel ikke tillatt brukt i frukthager. Skånsomme for bier ved at de har en repellerende effekt, hvilket gjør at nattsprøyting er tillatt. Ved feilaktig og overdreven bruk oppstår lett resistens, så de anbefales brukt i veksling med andre midler, spesielt i veksthus.

Fem pyretroider er godkjent for bruk:

  • alfacypermetrin
  • deltametrin
  • esfenvalerat
  • fenpropatrin
  • lambda-cyhalotrin

Alle pyretroidene som er godkjent for bruk er merket helse- og miljøskadelige. Behandlingsfrist før høsting er 14 dager for de fleste kulturer, men for noen er fristen lengre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg