Kommunevåpen

. begrenset

Plassering

KF-bok. begrenset

Snillfjord, kommune i Sør-Trøndelag fylke, vest for Trondheim. Snillfjord ligger på østsiden av Hemnfjorden, rundt fjordarmene Snillfjorden og Åstfjorden og avgrenser seg mot nord til Trondheimsleia. Opprettet i 1964 da østre del av Heim herred og ytre del av Agdenes herred ble slått sammen med Snillfjord. Kommunen har sine nåværende grenser fra 1995, da ca. 30 km2 med 21 innb. ble overført fra Agdenes kommune.

Natur

Berggrunnen består overveiende av gneis. Fjellene stiger for det meste bratt opp fra fjorden og når topper mellom 400–800 moh. (Gråurda, 791 moh.). 60 % av arealet ligger over grensen for produktiv skog. Jordbruksarealet utgjør ca. 2 % og ligger i mindre, lavereliggende områder ved bukter, fjordarmer og skogkledde daler. I Grytdalen landskapsvernområde, og på grensen mellom Orkdal og Snillfjord er en stor hjortestamme.

Bosetning

Folketallet har siden 1950 gått klart tilbake; i tiårsperioden 1996–2006 med 6,9 % mot en vekst på 7,1 % for fylket som helhet. Kommunen har ingen tettsteder, og bosetningen ligger spredt, hovedsakelig ute ved kysten. Administrasjonssenteret Krokstadøra ligger innerst i Snillfjorden, ved Rv. 714, ca. 200 innb. (2001).

Næringsliv

Hovednæringen er landbruk med hovedvekt på jordbruk (vesentlig storfe- og sauehold), til dels kombinert med skogbruk eller fiske; fiskeoppdrett. Det er relativ beskjeden skogavvirkning, 2004 på 2700 m3 hvorav bare 1/4 til industrien. Industrien er beskjeden og omfatter noen mindre virksomheter i trevare- og møbelindustri, i verkstedindustri og i gummi- og plastindustri.

Samferdsel

Rv. 714 kommer fra Orkdal, går innenfor fjordbotnene og frem til kysten med bro over til øya Hemnskjel og tunnel videre til Hitra. Ved Våvatnet tar fylkesvei av til Ytre Snillfjord og videre til Kyrksæterøra i Hemne.

Offentlige institusjoner

Krokstadøra har svømmehall.

Snillfjord svarer til Snillfjord sogn i Hemne prestegjeld, Sør-Fosen prosti i Nidaros bispedømme, tilhører Hemne og Snillfjord lensmannsdistrikt i Sør-Trøndelag politidistrikt og hører under Orkdal tingrett.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent 1990) har et sølv greip mot en grønn bakgrunn; symboliserer jordbruk.

Navnet. Første ledd kommer trolig av et forsvunnet elvenavn, fra norrønt snild, av snjallr, 'rask', i betydningen 'stri elv'.

Anbefalt lenke

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 08.07.2010

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Snillfjord

Morten Haugen

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.