Løvfall
Av /Unsplash.

Løvfall er den periodiske bladfellingen hos trær og busker som ikke er eviggrønne. I Norge er høsten det normale tidspunkt for løvfall, mens det i tropisk og subtropisk klima foregår bladfelling til alle tider på året. Før fellingen forsvinner bladenes grønne farge fordi det grønne fargestoffet klorofyll nedbrytes. Gule, oransje og røde farger som utgjør de såkalte høstfarger, skyldes karotenoider. Karotenoidene er alltid til stede i bladene, men fargene dekkes over av klorofyllfargen. Røde farger kan også skyldes antocyaniner.

I vårt klima er det oftest den korte daglengden om høsten som igangsetter løvfall. Nær gatelys ser man for eksempel at bladene kan bli sittende på lenger enn der det ikke er slikt tilleggslys. Lav temperatur kan imidlertid i mange tilfelle være den utløsende faktor for bladfellingen, men også sterk vannmangel kan forårsake bladfelling allerede tidlig på sommeren. Daglengden påvirker hormonbalansen i bladene.

En type plantehormon kalt auxin, som produseres i unge blader, hindrer bladfelling. Under aldringsprosessen avtar auxinmengden, mens det veksthemmende hormonet etylen øker i mengde. Ved basis eller utgangspunktet for bladstilken anlegges allerede på et tidlig tidspunkt et løsningslag som består av flere lag med tynnveggede celler tvers over stilken. Etylen som produseres i dette løsningslaget stimulerer produksjonen av celleveggspaltende enzymer. Dette gjør at bladstilken brytes over her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg