Finér er et tynt ark eller en skive av tre, 0,2–2,0 mm tykk. Som dekkfinér til møbler brukes oftest 0,6 mm.

Faktaboks

Uttale
finˈer
Etymologi
av fransk ‘forsyne med’

Fremstilling

Finér kan fremstilles med sag, men det er vanligst å bruke kniv. Tømmerstokkene, som for dette formål oftest kalles logs, må først mykgjøres ved damping i cirka 70 °C. For bruk til kryssfinér (lag med fiberretningen vinkelrett på hverandre) eller sperrefinér (tverrsgående lag) blir stokken skrelt ved at en kniv like lang som stokken skjærer et ark av den roterende stokken. For finere finér blir stokken først delt i to eller fire, slik at man kan tilpasse snittretningen etter det mønsteret man ønsker i finéren: kantskåret som gir stripet virkning, eller flaskskåret som gir mer eller mindre flammet mønster. Skjæringen foregår ved at en stor kniv i en ramme skjærer ark på ark av stokken, omtrent som en stor ostehøvel. Under den etterfølgende tørkingen blir arkene bibeholdt i den rekkefølge de skjæres, og blir solgt samlet, slik at kjøperen kan ordne dem, eller speilvende dem, slik de passer til det endelige produktet.

Det produseres noe finér her i Norge, men en stor del av det som brukes i industrien blir importert ferdigskåret.

Ikke alle treslag egner seg til finérproduksjon. Det stilles ikke bare krav til en god kvalitet og en jevn struktur, men det er også en betingelse at treslaget lar seg mykgjøre tilstrekkelig ved dampingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg