Sonofrene i Trøndelag
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Unntakstilstanden i Midt-Norge i 1942 var en sivil unntakstilstand (ziviler Ausnahmezustand), erklært og gjort gjeldende for Trondheim og deler av Sør-Trøndelag, hele Nord-Trøndelag samt Grane herred i Nordland, fra 6. til 12. oktober 1942.

Unntakstilstanden ble besluttet innført av rikskommissær Josef Terboven, som selv kom til Trondheim på formiddagen 6. oktober. På Torget i byen samme ettermiddag redegjorde han for beslutningen. Tiltaket var ifølge okkupasjonsmaktens øverste leder i Norge iverksatt for å forhindre nye sabotasjeaksjoner – «som ville ha satt landets forsyninger i fare».

Foranledninger

De mest direkte foranledningene for unntakstilstanden var en aksjon utført av kommandosoldater fra Kompani Linge, som 5. mai hadde ødelagt en transformatorstasjon ved Thamshavnbanen ved Bårdshaug på Orkanger. Derved hadde de forpurret utsendelsen av svovelkis fra gruvene på Løkken – som var av stor betydning for den tyske krigsindustrien. Deretter kom kampene ved Majavatn 6. september, der to tyske soldater falt i kamp med norske motstandskarer, og så sprengingen av kraftverket i Glomfjord 20. september. En ny aksjon ble utført ved Fosdalen jernmalmgruver i Malm 5. oktober, aksjonen forsterket beslutningen om å slå til mot den framvoksende motstandsbevegelsen – både den militære og sivile.

Unntakstilstanden

Unntakstilstanden ble forberedt i det stille fra 5. oktober og gjaldt fra klokken 05.00 tirsdag 6. oktober, for Trondheim og de omkringliggende bygdene Byneset, Strinda, Malvik, Klæbu, Leinstrand, Buvika, Børsa samt Orkdal, Orkanger og Orkland kommuner i Orkdalen; hele Nord-Trøndelag samt Grane herred i Nordland.

En rekke påbud og innskrenkinger ble iverksatt, blant annet portforbud. Det var forbudt å ferdes ute fra klokken 20.00 om kvelden til 05.00 om morgenen. Offentlige lokaler så vel som serveringssteder måtte stenge klokken 19.00; kinoer og teatre var helt stengt. Det var restriksjoner på bruk av offentlige kommunikasjonsmidler; salg av tobakk ble stanset i Trondheim og på Strinda – det siste som en ekstra straff. Tysk og norsk ordenspoliti fra Oslo og Trondheim ble satt inn, likeledes tysk sikkerhetspoliti og soldater fra Wehrmacht – til sammen over to tusen mann.

Fram til unntakstilstanden ble opphevet 12. oktober, ble i alt 12 857 personer og 3 372 kjøretøyer kontrollert. 1 434 hus og gårder ble gjennomsøkt, og 91 personer ble arrestert for forskjellige forseelser. Disse varierte fra overtredelse av portforbudet til å være i besittelse av radio, våpen eller store pengesummer som ikke kunne gjøres rede for.

Unntakstilstanden var innført for å spre frykt, og for å skremme folk fra å slutte opp om motstanden. Størst psykologisk virkning hadde henrettelsene av de ti sonofrene ved Falstad fangeleir. De ble skutt om morgenen 7. oktober, men henrettelsene ble kunngjort – til skrekk og advarsel – allerede kvelden før.

Til sammen ble 34 nordmenn henrettet i Falstadskogen under unntakstilstanden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg