Harald Langhelle var en norsk pressemann fra Bruvik, bosatt i Trondheim, som 7. oktober 1942, under unntakstilstanden i Midt-Norge, ble henrettet som ett av de ti sonofrene i Trøndelag.

Langhelle dro som ung til sjøs, og tok deretter arbeid flere steder i landet. Han kom tidlig med i fag- og arbeiderbevegelsen, og ble sekretær for Det Socialdemokratiske Ungdomsforbund i 1918, for året etter å bli redaktør i Folkeviljen i Harstad og Nordlands Socialdemokrat i Bodø. I perioden 1921–1924 representerte han ArbeiderpartietStortinget. Deretter ble han redaksjonssekretær i den nystartede Arbeider-Avisa i Trondheim, samtidig som han hadde pressefaglige og politiske verv, inkludert bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet fra 1935.

Som journalist besøkte Langhelle Tyskland i 1933 og skrev om Adolf Hitlers valgkamp og maktovertakelse. Fra 1. januar 1940 var Langhelle redaktør av Arbeider-avisa, og ved okkupasjonen 9. april inntok han øyeblikkelig en avvisende holdning til den tyske okkupasjonsmakten og dens norske støttespillere. Grunnet avisens avvisende holdning ble den flere ganger stanset, første gang i august 1940, til den ble stanset for godt 31. januar 1941. Redaktør Langhelle tok da arbeid som sekretær i Samorganisasjonen (Samorg) i Trondheim; deretter som bygningsarbeider da Samorg ble nazifisert og fikk en kommissarisk formann.

Langhelle, som var engasjert i det illegale arbeidet i Trondheim, blant annet sammen med senere statsminister John Lyng, ble første gang arrestert i oktober 1941, deretter i april 1942. Han ble arrestert siste gang den 6. oktober på sitt kontor i Trondheim, idet han var i ferd med å samle sammen papirer før han skulle gå i dekning. Han ble først bragt til Gestapo-hovedkvarteret på Misjonshotellet, og derfra til Falstad fangeleir på kvelden, for så å bli henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.