Peder Eggen var en norsk byggeleder fra Selbu, som 7. oktober 1942, under unntakstilstanden i Midt-Norge, ble henrettet som ett av de ti sonofrene i Trøndelag.

Eggen var gårdbrukersønn fra Selbu, og var i 1942 ansatt som byggeleder i et Trondheimsfirma som hadde fått i oppdrag å bygge opp igjen transformatorstasjonen ved Thamshavnbanen på Bårdshaug. Banen ble, den 5. mai, sprengt av en gruppe fra Kompani Linge. Eggen ledet oppbyggingsarbeidet, og ble kjent for å være lite vennlig innstilt overfor tyskerne og Nasjonal Samling; det gikk rykter om at han sørget for at arbeidet gikk tregt.

Henry Rinnan opplyste under rettssaken mot ham etter krigen at han hadde oppsøkt Eggen og utgitt seg for å være Linge-kar, og luftet tanken om en ny sabotasjeaksjon. Eggen gikk ikke i fella, men Rinnan rapporterte likevel til Gestapo at han var sterk motstander av tyskerne og NS.

Eggen ble arrestert ved Bårdshaug på Orkanger, på kvelden den 6. oktober. Tyskerne hadde først arrestert feil mann, elektriker Knut Eggen, og Peder Eggen ble tatt når denne misforståelsen var oppklart. Han ble så ført til Misjonshotellet i Trondheim, og derfra – om kvelden – til Falstad, der han ble så henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Etter henrettelsen kom tyskerne til hjemmet i Klæbu og gjennomsøkte huset, men fant ikke Eggens jaktgevær som han hadde gravd ned.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.