Faktaboks

Hans Konrad Ekornes
Født
21. april 1911, Ålesund
Død
7. oktober 1942, Falstad

Hans Konrad Ekornes var en norsk offiser og byggeleder fra Ålesund. 7. oktober 1942, under unntakstilstanden i Midt-Norge under andre verdenskrig, ble han henrettet som ett av de ti sonofrene i Trøndelag.

Ekornes var utdannet ved Ingeniørvåpenets befalsskole, og oppnådde fenriks grad. Fra 1937 til vinteren 1941–1942 arbeidet han som byggeleder i Odda, men deltok under motstandskampene i 1940. Deretter kom han tidlig med i illegalt arbeid, og etter å ha vendt tilbake til Ålesund i 1942, engasjerte han seg i organiseringen av Englandsfarten.

Gruppen han deltok i ble rullet opp av Rinnan-banden, og tyske styrker slo til mot en båt som skulle seile til England. 22. februar 1942 ble 23 ble arrestert om bord, og ytterligere 20 på land. Blant de siste var Ekornes, som oppholdt seg i foreldrenes hus, som var ett av målene for aksjonen. Han kom seg ut, men ble tatt utenfor.

I alt 20 av fangene ble de påfølgende dager skutt; 19 av dem på Trandum, som gisler etter aksjonene i Telavåg. Allerede under arresten i Ålesund begynte mishandlingen av Ekornes, og den fortsatte i Trondheim, deretter på Falstad – der også en av hans brødre satt arrestert. Derfra ble mappen hans bragt til Trondheim, 6. oktober, og Ekornes ble henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg