Portforbud er et forbud gitt av offentlige myndigheter for sivilbefolkningen mot å være utendørs eller på steder der offentligheten ferdes til visse tider. Portforbud har vært brukt under uroligheter, men også i andre tilfelle, som for å bekjempe smitte.

Bruk i ulike land

Tradisjonelt har portforbud blitt brukt i krig eller for å bekjempe uroligheter, opptøyer eller terrorisme. For eksempel brukte den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig unntakstilstand med portforbud for å bekjempe norsk motstand. Portforbud forbindes ofte med autoritære regimer som bruker det til å kontrollere befolkningen og hindre politisk opposisjon.

Imidlertid har også en rekke demokratier, for eksempel Frankrike og Finland, regler om unntakstilstand som gjør det mulig å innføre portforbud i krig eller ved kriser i fredstid. For eksempel ble det i Frankrike i 2005 innført portforbud i forstedene til flere store byer for å få kontroll på voldelige opptøyer. I forbindelse med utbruddet av covid-19-pandemien våren 2020 har 15 europeiske land brukt portforbud i begrensede perioder for å bekjempe spredningen av viruset.

Som regel er det regjeringen som har myndighet til å innføre portforbud, men i noen land må parlamentet gjøre vedtak. I noen land må parlamentet samtykke til regjeringens beslutning om innføring eller forlenging av portforbud.

I norsk rett

I norsk rett finnes det ingen generelle regler om unntakstilstand som gir myndighetene rett til å innføre portforbud. I krigstid gir likevel beredskapsloven regjeringen fullmakter til å vedta forskrifter som utfyller eller fraviker fra lov, og kan med det også gi forskrifter om portforbud. I fredstid gir smittevernloven § 4-1 hjemmel for å innføre en rekke restriksjoner på sammenkomster, møter og kommunikasjoner, som i sum kan virke som et portforbud. I forbindelse med utbruddet av covid-19, fremmet regjeringen i desember 2020 et forslag om å innføre en særskilt hjemmel for portforbud i smittevernloven.

Portforbud kan medføre inngrep i retten til frihet og bevegelsesfrihet, vernet i internasjonale menneskerettighetskonvensjoner og nasjonale forfatninger. For europeiske stater betyr Den Europeiske menneskerettskonvensjonen artikkel 5 (retten til frihet) og fjerde tilleggsprotokoll artikkel 4 (retten til bevegelsesfrihet) at portforbud bare brukes så lenge det har hjemmel i lov, har et legitimt formål, og er nødvendig og forholdsmessig i den konkrete situasjonen. I Norge følger det samme av Grunnloven § 94 (retten til frihet) og § 104 (retten til bevegelsesfrihet).

Tidligere ble portforbud også brukt som betegnelse på den militære refselsen frihetsinnskrenkning, som er forbud mot å gå utenfor kvarteret, kasernen, leiren eller lignende, noe som ble brukt mot elever ved militære skoler og mot kvinner i Forsvaret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg