transformatorstasjon

Moholt transformatorstasjon i Trondheim. Noe av koplingsanlegget på 66 kV-nivå befinner seg utendørs.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Transformatorstasjon, elektrisk anlegg som transformerer (omformer) spenningen på strømnettet fra ett spenningsnivå til et annet, med tilhørende apparatanlegg bestående av kabler, samleskinner, effektbrytere, skillebrytere, overspenningsavledere, strøm- og spenningstransformatorer for måling og kontroll. I tillegg til dette har transformatorstasjonene et styre- og kontrollanlegg samt fjernstyringsutrustning.

Faktaboks

Også kjent som
nettstasjon

Normalt kan vi si at det finnes tre kategorier av transformatorstasjoner; stasjoner i sentralnettet, som transformerer de høyeste spenningene; 420 og 300 kV ned til 132, 66 eller 45 kV, som er de vanligste spenningsnivåene på regionalnettet. Disse stasjonene benevnes ofte innføringsstasjoner og transformatorene på dette spenningsnivået har gjerne en kapasitet (størrelse) per enhet på flere hundre MW.

Neste nivå av transformatorstasjoner finner vi i regionalnettet. Her transformeres spenningen fra 132, 66 eller 45 kV ned til 22 eller 11 kV, som er de vanlige spenningsnivåene på det høyspente distribusjonsnettet i Norge. Vanlig størrelse på transformatorene i denne kategorien kan være 10-25 MW. I hver kommune er det vanligvis én slik transformatorstasjon, mens det i de store byene vil være mange, gjerne én for hver bydel.

De mindre transformatorstasjonene, som transformerer spenningen fra det høyspente til det lavspente distribusjonsnettet, benevnes ofte transformatorkiosker eller nettstasjoner. Spenningen ut fra disse er 420 eller 230 volt.

De fleste transformatorstasjoner er utstyrt med flere transformatorer, som over effektbrytere er koplet sammen via samleskinnene. På samme måte er de utgående kraftlinjer og/eller jordkabler tilknyttet samleskinnene. Dermed har man mulighet til å foreta omkoplinger både av transformatorer og linjer bare ved å kople brytere, noe som gjerne skjer via fjernstyring fra en driftssentral. Alt etter størrelse kan stasjonene være utført med flere sett samleskinner og flere grupper av transformatorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg