Per Tangen Lykke var en norsk forretningsmann fra Trondheim som 7. oktober 1942, under unntakstilstanden i Midt-Norge, ble henrettet som ett av de ti sonofrene i Trøndelag.

Lykke begynte etter Handelsgymnasiet som befrakter i et trondheimsfirma i 1915; deretter var han befrakter i Statens Skipsfartsdirektorat, før han i 1920 startet sin egen skipsmeglerforretning. Fra 1927 var han disponent i Lykkes Rederi. Samtidig engasjerte han seg i reveavl.

Både innen skipsfart og oppdrett deltok han i flere organisasjoner, og hadde en rekke verv. Blant annet var han styremedlem i Norges Skipsmeglerforbund og flere private selskap.

Lykke markerte motstand mot det tyske styret, og kom som en konsekvens i okkupasjonsmaktens søkelys. Kontorene hans ble beslaglagt, angivelig som represalie for at en av sønnene hans hadde revet ned en tysk propagandaplakat. Sterkest kom Lykke trolig likevel i tyskernes søkelys fordi han nektet å bøye seg for nazifiseringen av næringslivets organisasjoner i 1941. Han meldte seg, som en av få, ut av både Norges Rederforbund og Skipsmeglerforbundet.

Lykke ble arrestert på revefarmen sin i Hegra, sent på formiddagen 6. oktober 1942, av to norske lensmannsbetjenter. Da hadde han fått beskjed fra sitt kontor i Trondheim at tyskerne ville ha tak i ham, men avsto like fullt to muligheter som bød seg til å flykte på veien til Trondheim. Han ble først bragt til Gestapo-hovedkvarteret på Misjonshotellet, og derfra til Falstad fangeleir på kvelden, for så å bli henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.