Faktaboks

Per Tangen Lykke
Født
1. mai 1895, Trondheim
Død
7. oktober 1942, Falstad

Per Tangen Lykke var en norsk forretningsmann fra Trondheim. 7. oktober 1942, under unntakstilstanden i Midt-Norge under andre verdenskrig, ble han henrettet som ett av de ti sonofrene i Trøndelag.

Karriere

Lykke begynte etter Handelsgymnasiet som befrakter i et trondheimsfirma i 1915; deretter var han befrakter i Statens Skipsfartsdirektorat, før han i 1920 startet sin egen skipsmeglerforretning. Fra 1927 var han disponent i Lykkes Rederi. Samtidig engasjerte han seg i reveavl.

Både innen skipsfart og oppdrett deltok han i flere organisasjoner, og hadde en rekke verv. Blant annet var han styremedlem i Norges Skipsmeglerforbund og flere private selskap.

Andre verdenskrig

Lykke markerte motstand mot det tyske styret, og kom som en konsekvens i okkupasjonsmaktens søkelys. Kontorene hans ble beslaglagt, angivelig som represalie for at en av sønnene hans hadde revet ned en tysk propagandaplakat. Sterkest kom Lykke trolig likevel i tyskernes søkelys fordi han nektet å bøye seg for nazifiseringen av næringslivets organisasjoner i 1941. Han meldte seg, som en av få, ut av både Norges Rederforbund og Skipsmeglerforbundet.

Lykke ble arrestert på revefarmen sin i Hegra, sent på formiddagen 6. oktober 1942, av to norske lensmannsbetjenter. Da hadde han fått beskjed fra sitt kontor i Trondheim at tyskerne ville ha tak i ham, men avstod like fullt to muligheter som bød seg til å flykte på veien til Trondheim. Han ble først bragt til Gestapo-hovedkvarteret på Misjonshotellet, og derfra til Falstad fangeleir på kvelden, for så å bli henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg