Trippelalliansen markert i rødt på kartet, trippelententen i grått.

Trippelalliansen i 1913 av Nydas. Public domain

Trippelallianse er et militært og politisk forbund mellom tre stater. Betegnelsen er mest brukt om forbundet mellom Tyskland, Østerrike-Ungarn og Italia i perioden 1882–1914.

Alliansen var en utvidelse av den tysk-østerrikske allianse fra 1879 som var rettet mot Frankrike og Russland. I 1882 sluttet Italia seg til, vesentlig som et mottrekk mot Frankrikes erobring av Tunis. Trippelalliansen var defensiv og gjaldt for fem år. Den ble fornyet i 1887, 1891, 1902 og 1912.

I maktkampen i Europa før utbruddet av første verdenskrig i 1914 var trippelententen mellom Storbritannia, Frankrike og Russland trippelalliansens motpart. Italia hadde allerede i 1902 fått en hemmelig avtale med Frankrike som sikret Italia Libya. Motsetningene til Østerrike-Ungarn ble stadig skarpere på grunn av undertrykkelse av det italienske mindretall i Østerrike-Ungarn.

I 1914 erklærte den italienske regjering at den ikke var bundet av trippelalliansen fordi den bare gjaldt forsvar mot angrep. I mai 1915 sluttet Italia seg til ententen og erklærte Østerrike-Ungarn krig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.