trippelallianse

Trippelalliansen markert i rødt på kartet, trippelententen i grått.

Artikkelstart

Trippelallianse er et militært og politisk forbund mellom tre stater. Betegnelsen er mest brukt om forbundet mellom Tyskland, Østerrike-Ungarn og Italia i perioden 1882–1914.

Alliansen var en utvidelse av den tysk-østerrikske allianse fra 1879 som var rettet mot Frankrike og Russland. I 1882 sluttet Italia seg til, vesentlig som et mottrekk til Frankrikes erobring av Tunis. Trippelalliansen var defensiv og gjaldt for fem år. Den ble fornyet i 1887, 1891, 1902 og 1912.

I maktkampen i Europa før utbruddet av første verdenskrig i 1914 var trippelententen mellom Storbritannia, Frankrike og Russland trippelalliansens motpart. Italia hadde allerede i 1902 fått en hemmelig avtale med Frankrike som sikret Italia Libya. Motsetningene til Østerrike-Ungarn ble stadig skarpere på grunn av undertrykkelse av det italienske mindretallet i Østerrike-Ungarn.

I 1914 erklærte den italienske regjering at den ikke var bundet av trippelalliansen fordi den bare gjaldt forsvar mot angrep. I mai 1915 sluttet Italia seg til ententen og erklærte Østerrike-Ungarn krig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg