Trippelallianse, militært og politisk forbund mellom tre stater. Betegnelsen er mest brukt om forbundet mellom Tyskland, Østerrike-Ungarn og Italia 1882–1914.

Alliansen var en utvidelse av den tysk-østerrikske allianse 1879 som var rettet mot Frankrike og Russland. I 1882 sluttet Italia seg til, vesentlig som et mottrekk mot Frankrikes erobring av Tunis. Trippelalliansen var defensiv og gjaldt for fem år. Den ble fornyet 1887, 1891, 1902 og 1912.

I maktkampen i Europa før utbruddet av første verdenskrig i 1914 var trippelententen mellom Storbritannia, Frankrike og Russland trippelalliansens motpart. Italia hadde allerede 1902 fått en hemmelig avtale med Frankrike som sikret Italia Libya. Motsetningene til Østerrike-Ungarn ble stadig skarpere på grunn av undertrykkelse av det italienske mindretall i Østerrike-Ungarn.

I 1914 erklærte den italienske regjering at den ikke var bundet av trippelalliansen fordi den bare gjaldt forsvar mot angrep. Mai 1915 sluttet Italia seg til ententen og erklærte Østerrike-Ungarn krig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.