tjenestetvistloven

Tjenestetvistloven, lov som gjelder arbeidsrettslige tvister mellom staten på den ene siden og de statsansattes fagforeninger på den andre siden. Loven gjelder den kollektive arbeidsrett i statlig sektor (se arbeidsrett).

Faktaboks

også kjent som:

lov om offentlige tjenestetvister av 18. juli 1958

Lovens fulle navn er lov om offentlige tjenestetvister av 18. juli 1958. Den gjelder statlig sektor i snever forstand, det vil si der staten som sådan er arbeidsgiver. Den delen av arbeidslivet som omfatter frittstående statlig eide selskaper, som ofte er organisert i Arbeidsgiverforeningen Spekter, faller derimot under arbeidstvistloven.

Den kollektive arbeidsretten i statlig sektor svarer i hovedtrekkene til den ordning som gjelder i arbeidslivet ellers om inngåelse av tariffavtaler, bruk av megling og frivillig lønnsnemnd, og om adgang til å bringe rettstvister inn for Arbeidsretten, se arbeidstvist. Ved behandling av saker på tjenestetvistlovens område er Arbeidsretten gitt en spesiell sammensetning (§ 25). Dessuten har tjenestetvistloven voldgiftsregler for løsning av spesielle interessetvister gjennom Statens lønnsutvalg eller spesielle voldgiftsnemnder. På enkelte punkter må tjenestetvistloven suppleres med bestemmelser i arbeidstvistloven.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg