Interessetvist, (jur.), tvist som ikke er av rettslig art, men hvor det ikke desto mindre kan finnes rettsregler om hvordan tvisten skal løses.

arbeidsretten er en interessetvist en tvist mellom en fagforening på den ene siden og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening på den andre siden om ordningen av fremtidige arbeids- og lønnsvilkår eller andre arbeidsforhold, som ikke omfattes av en tariffavtale, eller som skal avløse en tidligere tariffavtale (arbeidstvistloven av 27. januar 2012 § 1 bokstav j).

En interessetvist kan altså oppstå enten i forbindelse med opprettelsen av en ny tariffavtale eller i forbindelse med revisjon av en eldre tariffavtale. Begrepet var i vanlig bruk mellom arbeidslivets parter av Arbeidsretten og i juridisk faglitteratur i mange år, men uten å ha vært definert i lov før arbeidstvistloven av 2012 trådte i kraft.

Under interessetvister er det adgang til streik, lockout og annen arbeidskamp på visse vilkår som fremgår av arbeidstvistloven og tjenestetvistloven. Interessetvister kan ikke bringes inn for Arbeidsretten, som likevel kan treffe avgjørelse i saker om påstått tariffstridig eller ulovlig arbeidskamp.

Også i folkeretten er en interessetvist en tvist som ikke bygger på et rettslig grunnlag. Stat A krever for eksempel et landområde fra stat B, til tross for at det er klart ut fra folkeretten at området tilhører B. Interessetvister kan ikke avgjøres av Den internasjonale domstol.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.