En arbeidsgiver er en person eller virksomhet som sysselsetter arbeidstakere.

I arbeidstvistloven av 27. januar 2012 nr. 9 § 1 er en arbeidsgiver enhver som har ansatt arbeidstaker(e) for å utføre arbeid i sin tjeneste. Tilsvarende definisjon fins i arbeidsmiljøloven av 17. juni 2005 nr. 62 § 1-8, men med et tillegg om at det som i loven er bestemt om arbeidsgiver, skal gjelde tilsvarende for den som i arbeidsgivers sted leder virksomheten, altså for eksempel daglig leder for et aksjeselskap.

I praksis er arbeidsgiver svært ofte en juridisk person, for eksempel et aksjeselskap, et ansvarlig selskap, en kommune eller fylkeskommune eller staten. Men en arbeidsgiver kan også være en fysisk person.

En arbeidsgiver kan på selvstendig grunnlag inngå tariffavtale med en eller flere fagforeninger, eller bli bundet av slike avtaler gjennom tilslutning til en arbeidsgiverforening.

For statlig sektor fins det egne regler i statsansatteloven av 16. juni 2017 nr. 67 og tjenestetvistloven av 18. juli 1958 nr. 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg