Spekter er en arbeidsgiverforening som først og fremst organiserer fristilte virksomheter fra statlig, kommunal eller fylkeskommunal sektor, men også en del bedrifter fra privat sektor. Spekter ble grunnlagt i 1993 som Norsk arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning. Spekter fikk sitt nåværende navn i 2007.

Spekter representerer blant annet alle de statlig eide helseforetakene og statsaksjeselskap som Posten Norge AS og Statoil ASA. Spekter har høy organisering innenfor områder som transport/logistikk, kultur, IKT og forskning.

I tariffsammenheng er Spekter inndelt i overenskomstområder:

 1. Kulturvirksomheter.
 2. Norges Bank.
 3. Avinor.
 4. Virksomheter med definerte samfunnsoppdrag (for eksempel Norsk Tipping AS og Ruter AS).
 5. Nettbuss.
 6. NRK.
 7. NSB.
 8. Posten.
 9. Øvrige virksomheter.
 10. Helseforetak med sykehusdrift.
 11. Øvrige helseforetak.
 12. Virksomheter innen helse, velferd og oppvekst.
 13. Sykehus med driftsavtaler.

Det fins også en del virksomheter som er tilsluttet Spekter uten å høre til noe bestemt overenskomstområde.

Siden det ikke er staten som sådan, men det enkelte foretak som er arbeidsgiver i Spekter-området, følger dette tariffområdet ikke statsansatteloven og tjenestetvistloven, men arbeidsmiljøloven og arbeidstvistloven. Det er slik til tross for at svært mange av medlemsbedriftene i Spekter er heleid av staten.

Spekter har hovedkontor i Oslo og ca. 180 medlemsbedrifter med over 220 000 ansatte (2018). Den er dermed Norges tredje største arbeidsgiverforening, etter Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og KS. Som arbeidsgiverforening er Spekter part i en rekke tariffavtaler, og har inngått hovedavtaler med Landsorganisasjonen i Norge (LO), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Unio, Akademikerne og SAN. Administrerende direktør i Spekter siden 2013 er Anne-Kari Bratten, og styreleder siden 2016 er Herlof Nilssen fra Helse Vest.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.