rørlegger

rørlegger

Rørlegger er en håndverksutdannet fagarbeider som arbeider med installering, reparering og vedlikehold av varme-, prosess-, sanitær- og klimatekniske anlegg i bygg.

Utdannelse

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to og et halvt år i lære i bedrift.

  • Første året: vg1 Bygg- og anleggsteknikk.
  • Andre året: vg2 Rørlegger.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Læretiden i bedrift avsluttes med en svenneprøve.

Praksiskandidat

Med fem år og åtte måneders relevant praksis i faget, 25 prosent lengre tid i bedriften, og en teoriprøve er det mulig å få gå opp til svenneprøven som praksiskandidat. Elever får i økende kontrakt rett etter VG 1, og enda flere voksne søkere. Disse må da ha da henholdsvis 3,5 år i bedrift og 4,5 års læretid i bedrift. Opplæringskontorene i faget legger til rette for at de får tatt den teorien de mangler, enten det er fellesfagene eller yrkesteorien.

Mesterbrev

Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med mesterbrevloven. Ved utløpet av 2014 var det 2254 i Norge som hadde status som aktiv rørleggermester. For å drive rørleggervirksomhet må foretaket være godkjent i henhold til plan- og bygningsloven. For å drive i den såkalte tiltaksklasse 1 kreves faglig leder med mesterbrev som rørlegger, i klasse 2 kreves faglig leder med utdanning som fagskoleingeniør og i klasse 3 som sivilingeniør. Disse kravene trådte egentlig i kraft 1.1.16, men på grunn av store protester er det nå en overgangsordning.

Industrirørleggeren utfører rørleggerarbeid i verkstedindustrien, på anlegg, skip og oljeplattformer.

Historikk

Rørleggernes forgjengere var de såkalte postmakere, som boret rør av furutømmer og for øvrig laget stoppekraner og vannposter. De virket i Oslo til cirka 1880. Det moderne rørleggerfaget oppstod ved anlegget av Christiania Gasværk 1846 og den første kloakk samme år. Den senere sanitære og varmetekniske utvikling har gitt faget et kraftig oppsving. Prosessindustri og offshorevirksomhet er blitt viktige arbeidsområder for rørleggere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg