Tjenesteperson, en som er ansatt i statlig, kommunal eller fylkeskommunal tjeneste og som lønnes av det offentlige. Til kommunale tjenestepersoner regnes imidlertid vanligvis ikke kommunale arbeidere som lønnes etter vanlig tariffavtale.

Tjenestemannsloven gjaldt for alle som var ansatt i hovedstilling i statens tjeneste, men som ikke var embetsmenn. Fra 1. juli 2017 trådte en ny lov om statens ansatte m.v. (statsansatteloven) i kraft, samtidig som tjenestemannsloven ble opphevet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. desember 2014 skrev John Erik Bøe Lindgren

Hei. Her bør du sjekke kildene. Politiet har gått inn for "tjenesteperson", men ellers brukes i all hovedsak "tjenestemann". Er redd formuleringen "tidligere kalt tjenestemann" kan skape forvirring.

5. desember 2014 svarte Tore Hansen

Jeg er enig, og mener "tidligere kalt tjenestemann" bør sløyfes. Ser man på personallovgivningen for offentlige tjenestepersoner er det fortsatt begrepet "tjenestemann" som benyttes, men samtidig har jeg registrert at bl.a. media i økende grad benytter uttrykket "tjenesteperson".

9. juni 2015 skrev John Erik Bøe Lindgren

Hei. Jeg synes det fremdeles er uklarhet i forholdet mellom (offentlig) "tjenestemann" og (offentlig) "tjenesteperson". Kunne dette gjøres mer eksplisitt?

19. mai 2017 svarte Andreas Tjernshaugen

Jeg la inn "tjenestemann" i feltet "Også kjent som". Med vennlig hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.