Tjenesteperson, en som er ansatt i statlig, kommunal eller fylkeskommunal tjeneste og som lønnes av det offentlige. Til kommunale tjenestepersoner regnes imidlertid vanligvis ikke kommunale arbeidere som lønnes etter vanlig tariffavtale.

Faktaboks

Også kjent som

Tjenestemann

Tjenestemannsloven gjaldt for alle som var ansatt i hovedstilling i statens tjeneste, men som ikke var embetsmenn. Fra 1. juli 2017 trådte en ny lov om statens ansatte m.v. (statsansatteloven) i kraft, samtidig som tjenestemannsloven ble opphevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (6)

skrev John Erik Bøe Lindgren

Hei. Her bør du sjekke kildene. Politiet har gått inn for "tjenesteperson", men ellers brukes i all hovedsak "tjenestemann". Er redd formuleringen "tidligere kalt tjenestemann" kan skape forvirring.

svarte Tore Hansen

Jeg er enig, og mener "tidligere kalt tjenestemann" bør sløyfes. Ser man på personallovgivningen for offentlige tjenestepersoner er det fortsatt begrepet "tjenestemann" som benyttes, men samtidig har jeg registrert at bl.a. media i økende grad benytter uttrykket "tjenesteperson".

skrev John Erik Bøe Lindgren

Hei. Jeg synes det fremdeles er uklarhet i forholdet mellom (offentlig) "tjenestemann" og (offentlig) "tjenesteperson". Kunne dette gjøres mer eksplisitt?

svarte Andreas Tjernshaugen

Jeg la inn "tjenestemann" i feltet "Også kjent som". Med vennlig hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg