Systematisk navn er et navn på en kjemisk forbindelse som er bestemt etter visse regler – ikke et trivialnavn.

Reglene for systematiske navn endres med jevne mellomrom etter hvert som flere kjemiske forbindelser oppdages og fremstilles. Arbeidet koordineres av IUPAC og nasjonale organer, og navnene de anbefaler kalles IUPAC-navn eller systematisk navn. I Norge har Norsk Kjemisk Selskap et nomenklaturutvalg. Reglene er mange og kompliserte, så her er bare et utdrag.

Navnesystemer

Det er to enkle navnesystemer:

Binærnomenklatur

Binærnomenklatur brukes særlig i uorganisk kjemi.

Substitusjonsnomenklatur

Substitusjonsnomenklatur brukes særlig i organisk kjemi.

Utgangspunktet er et hydrokarbon som metan (CH4), etan (C2H6), propan (C3H8), butan (C4H10), tilsvarende sykliske hydrokarboner som sykloheksan (C6H12), benzen (C6H6) med flere. Hvis ett eller flere H-atomer erstattes med atomgrupper som HO-, -COOH og >C=O, får navnet på forbindelsen en etterstavelse som forteller hva gruppen er. CH3OH heter for eksempel metanol og (CH3)2C=O propan-2-on.

Forbindelser som har beholdt tradisjonelle navn som kjemisk navn

Enkelte forbindelser har beholdt det tradisjonelle navnet (trivialnavnet) som formelt IUPAC-navn etter de siste navnerevisjonene i 2005 (uorganisk kjemi) og 2013 (organisk kjemi). Noen eksempler er vann (H2O), eddiksyre (CH3(C=O)OH) og acetylen (HC≡CH). Disse navnene er derfor ikke systematiske navn i streng forstand, men de er gyldige, offisielle IUPAC-navn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg