jernsulfater

Artikkelstart

Jernsulfater er sulfater av to- og treverdig jern med og uten krystallvann.

Faktaboks

Uttale
jˈernsulfˈater

Jern(II)sulfat

Jern(II)sulfat, FeSO4·7H2O, tidligere kalt jernvitriol eller vitriol, er det mest brukte jernsalt. Det er lysegrønt. Ved oppvarming avgis krystallvannet i trinn via tetrahydrat og monohydrat til vannfritt FeSO4.

Jern(II)sylfatene oksideres lett til treverdige jernsulfater. En mer luftbestandig jern(II)forbindelse er Mohrs salt: (NH4)(SO4)2· 6H2O. Saltet løst i vann redusere nitrat og brukes til kvalitativ påvisning av nitrat ved at det mørke brune kationet [Fe(H2O)5NO]+ dannes i løsningen.

Jernsulfat er tilgjengelig kommersielt i store mengder som biprodukt i stål- og titanproduserende industri og utgjør et viktig utgangspunkt for fremstilling av andre jernforbindelser, bl.a. berlinerblått til fremstilling av blekk, som middel mot ugress, i farge- og garveriindustrien, til konservering av tre, for fotografiske formål, til desinfeksjon og desodorisering av avfallsstoffer (binder hydrogensulfid og ammoniakk), i veterinærmedisinen (som bloddannelsesmiddel og adstringerende middel ved munn- og klovsyke) m.m.

Jern(III)sulfat

Jern(III)sulfat, Fe(SO4)3·9H2O, et hvitt pulver som løses langsomt i vann, går ved henstand i luft over i en brun væske. Forbindelser med 0, 3, 6 og 12 molekyler krystallvann er også kjent. Jern(III)sulfat anvendes ved farging av tøyer, til fremstilling av pigmenter, jernaluner, f.eks. kaliumjernalun KFe(SO4)2·12H2O, som forbedringsmiddel for basisk jord og som middel mot klorose hos kulturplanter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg