Jernsulfater er kjemiske forbindelser av jern, svovel og oksygen. Forbindelsene kan bestå av toverdig eller treverdig jern, og de kan være med eller uten krystallvann.

Faktaboks

Uttale
jˈernsulfˈater

Jern(II)sulfat

Jern(II)sulfat er et lysegrønt salt og er det mest brukte jernsaltet. Det har kjemisk formel FeSO4. Forbindelsen finnes blant annet som heptahydrat, FeSO4·7H2O. Tidligere ble jern(II)sulfat kalt jernvitriol eller vitriol. Ved oppvarming av hydratet avgis krystallvann i trinn via tetrahydrat og monohydrat til vannfritt FeSO4.

Jern(II)sulfatene oksideres lett til treverdige jernsulfater. En mer luftbestandig jern(II)forbindelse er Mohrs salt, (NH4)(SO4)2· 6H2O. Dette saltet løst i vann reduserer nitrat og brukes til kvalitativ påvisning av nitrat ved at det mørke brune kationet [Fe(H2O)5NO]+ dannes i løsningen.

Jernsulfat er tilgjengelig kommersielt i store mengder som biprodukt i stål- og titanproduserende industri. Forbindelsen utgjør også et viktig utgangspunkt for fremstilling av andre jernforbindelser, blant annet berlinerblått til fremstilling av blekk, som middel mot ugress, i farge- og garveriindustrien, til konservering av tre, for fotografiske formål, til desinfeksjon og desodorisering av avfallsstoffer (jernsulfat binder hydrogensulfid og ammoniakk), og i veterinærmedisinen (som bloddannelsesmiddel og adstringerende middel ved munn- og klovsyke).

Jern(III)sulfat

Jern(III)sulfat har kjemisk formel Fe2(SO4)3. Forbindelsen er mest kjent som nonahydrat, Fe2(SO4)3·9H2O. Jern(III)sulfat et hvitt pulver som løses langsomt i vann, og går ved henstand i luft over i en brun væske. Forbindelser med 0, 3, 6 og 12 molekyler krystallvann er også kjent.

Jern(III)sulfat anvendes ved farging av tekstiler, til fremstilling av pigmenter og jernaluner, for eksempel kaliumjernalun, KFe(SO4)2·12H2O, som forbedringsmiddel for basisk jord, og som middel mot klorose hos kulturplanter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg