småviltjakt

Småviltjakt

Småvilt er en fellesbetegnelse for alt fjærvilt samt hårvilt som rev, mink, mår og hare. Småviltjakt omfatter jakt på hare, rev, rype, skogsfugl (tiur, røy, orrhane og orrhøne), jerpe, rugde, gjess, ender og vadefugler.

Småviltjakt
Av .
Harejakt
Harejakt

Artikkelstart

Småviltjakt er jakt på småvilt som for eksempel hare, rev og rype. Alle dyr med kroppsstørrelse mindre enn rådyr blir regnet som småvilt. Dette omfatter alle fugleartene, alle pattedyr som det ikke kreves spesiell fellingstillatelse for, samt alle amfibier og reptiler.

Det er bare et fåtall av småviltartene det er lov å jakte på. For de fleste jaktbare småviltartene er jakten regulert gjennom jakttider, og det er ikke nødvendig å ha fellingstillatelse på forhånd. Et unntak fra denne regelen er jakt på bever. Som for storvilt, må det foreligge en kommunal fellingstillatelse eller godkjent flerårig bestandsplan før man kan jakte på denne arten.

Særregler for småviltjakt

Til småviltjakt er det tillatt å bruke haglgevær og rifle. Blir det brukt haglgevær, skal det bare være mulig å ha to skudd i hagla. Blir det brukt halvautomatisk rifle under småviltjakt, er det bare tillatt å ha inntil tre skudd i geværet (to i magasinet og ett i kammeret).

Salongrifle (salonggevær) i kaliber 22 LR kan bare brukes til jakt på viltarter opp til hares størrelse, men ikke til hare. Salongrifle i kaliber 22 LR er derfor ikke lovlig til felling av blant annet storfugl, gjess, grågås, skarv og større viltarter.

Det er lov å bruke fyllingskule/slugs under jakt på rådyr og villsvin.

I utgangspunktet er blyhagl forbudt, men det er unntak fra forbudet for jakt på disse artene: Li- og fjellrype, storfugl, orrfugl, rugde, jerpe, duer, ærfugl, skarv, kråke, ravn, skjære, nøtteskrike, trost, fasan, hare, sørhare, viltlevende kanin, rådyr, gaupe, mår, mårhund, rødrev, røyskatt, grevling, villmink og ekorn, og under felling av jerv og gaupe.

Til å avlive gaupe, rødrev, grevling og villmink som er fanget i bås eller felle, kan man benytte salongrifle, revolver eller pistol i kaliber 22 LR. Skuddet skal da rettes mot dyrets hjerne.

Aldersbestemmelser

Den som har fylt 14 år kan i opplæringsøyemed delta i småviltjakt med våpen og i fangst av villmink, mår, rype, kråkefugl og måker når vedkommende har samtykke fra foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en tilsynsjeger.

Aldersgrensen for å utøve småviltjakt uten tilsynsjeger er 16 år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg